HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amint elkezdjük megismerni gyerekeink digitális világát, már nem fogunk annyira idegenkedni a kütyükkel benépesített életüktől. Forduljunk érdeklődéssel feléjük, és tanuljunk velük együtt - javasolja Devorah Heitner médiaszakértő, aki néhány tippet is megoszt azzal kapcsolatban, tiltás helyett mit tehet egy szülő, ha gyereke új appot szeretne a mobiljára.

Sok szülő érzi úgy, hogy egyáltalán nincs képben, ha a technológiáról van szó. A gyerekek szinte mindig jóval a szüleik előtt megismerik a modern technológia és a közösségi média legújabb trendjeit. De ez rendben is van így.

A felnőttek viszont jobban kiismerik magukat a társas kapcsolatok világában, mint a gyerekeik. Miért akar a gyerekünk üzeneteket küldeni? Mi lehet amögött, hogy hirtelen annyira használni akarja azt a közösségi alkalmazást? Másképp is megoldható a kapcsolódás? Mi lenne, ha közösen hoznánk létre egy fiókot?

Akár tetszik, akár nem, a gyerekeink digitális bennszülöttek. Amint elkezdjük megismerni digitális világukat, már nem fogunk annyira idegenkedni a mindenféle kütyüvel benépesített életüktől. Forduljunk érdeklődéssel feléjük, és ahogyan a digitális életüket élik. Tanuljunk velük együtt! Játsszunk velük Minecraftot, osszunk meg együtt képeket az Instagramon! Mutassuk meg nekik, mi mit csinálunk online, és kérjük ki a tanácsukat a Facebook-posztjainkkal kapcsolatban! Nem az a cél, hogy informatikai szakemberek legyünk, hanem hogy legyen rálátásunk, hogy a gyerekeink miképp gondolkodnak a modern eszközökről.

Az alkalmazások engedélyezésének folyamata

Hogyan járhatunk el például felelős szülőként, ha gyerekünk egy alkalmazást szeretne telepíteni mobiljára? A következő lépésekkel könnyebben felmérhetjük, valóban meg akarjuk-e engedni neki a használatát.

1. Vessük bele magunkat! Kérjük meg a gyerekünket, meséljen el mindent, amit az alkalmazásról tud, és magyarázza el, miért szeretné telepíteni (ne elégedjünk meg azzal a válasszal, hogy az összes barátjának megvan már). Miért vonzza annyira? Hogyan fogja használni? Közösségi alkalmazás? Játék? Mennyi személyes információt kell megosztania a használat során? Az alkalmazás megvételének legyen az az előfeltétele, hogy leülünk, és közösen fogunk megismerkedni vele. Kérjünk tanácsot egy környezetünkben élő „szakértőtől”! Ez bárki lehet – idősebb gyerek, a bébiszitter, az egyetemista unokahúg.

2. Ássunk mélyebbre! Természetesen önállóan, a gyerek nélkül is utánajárhatunk sok dolognak. Játékok esetén: játsszunk a próbaverzióval, a gyerekkel együtt nézzük meg a YouTube-on, mások hogyan játsszák, olvassuk el a felhasználói értékeléseket az Amazonon. Közösségi alkalmazások esetén: nézzük meg a Musical.ly YouTube-csatornáját, vagy használjuk az Instagram vagy Snapchat asztali verzióját, hogy jobban megismerjük ezeket az alkalmazásokat. Keressünk majmokat, cicákat, Justin Biebert, vagy próbáljunk ki valami merészebbet – mi az, amit a tizenkét éves kiskamaszunk keresne? Jó tudni, mi minden van az interneten, de ne feltételezzük, hogy csak azért, mert a legnagyobb közösségimédia-alkalmazásokban valahol eldugva pornó is található, a mi gyerekünk is tud erről, amikor fiókot szeretne létrehozni. Sokkal valószínűbb, hogy azért szeretne regisztrálni, mert a barátaival akar együtt lógni ebben az új közösségi térben.

3. Kommunikáljunk! Ha úgy érezzük, hogy a kutakodás után zöld utat adhatunk, érdemes a következő kérdéseket átbeszélni a gyerekkel:

- Kérjük meg, hogy mutasson egy olyan fiókot vagy hírfolyamot a kívánt alkalmazáson, amely szerinte nem illendő, illetve amelyet zseniálisnak vagy menőnek tart.
- A gyerekkel közösen írjunk össze egy listát arról, mit szabad és mit nem az új alkalmazással.
- Közösségi alkalmazás esetén: melyek a másokkal való kapcsolatfelvétel kritériumai?
- Mennyi időt tölthet az alkalmazás használatával, és milyen feltételek mellett?
- Milyen adatvédelmi beállításokat fog alkalmazni?
- Legyen a felhasználás egyik feltétele az, hogy meg kell velünk osztania a jelszavát? Muszáj a „barátunknak” lennie, vagy megengedi, hogy „kövessük”?
- Hogyan dönti el, mit oszt meg és mit nem?
- Tudja-e, hogyan kell elkerülni, hogy az app kövesse, merre jár, és így adatnyomot hagyjon maga után?

Prédikációval semmire sem megyünk

Ha mélyebbre ásunk, majd őszintén elbeszélgetünk a gyerekünkkel, nyomon követhetjük, milyen alkalmazást használ, és gondoskodhatunk arról is, hogy csak biztonságos és értelmes dolgokat töltsön le. Ha kiderül, hogy az app csak növeli a feszültséget, elveszi az időt más elfoglaltságoktól, ideje átgondolni a használatát. Rengeteg lehetőség van arra, hogy tájékozottak maradjunk, anélkül, hogy doktorálnunk kellene közösségi médiából.

Ha közösen fedezzük fel a digitális világot, azzal rámutathatunk a lehetséges csapdákra – és ami még ennél is fontosabb, igazi kétoldalú párbeszéd alakulhat ki. A gyerek érezni fogja, hogy nincs magára hagyva, mert ott vagyunk mellette. Nem kell fejest ugranunk a technológia mélyvizébe. Épp csak annyit kell megtanulnunk, amennyi elég ahhoz, hogy megértsük gyerekeink világát, és tudjunk hozzá kapcsolódni.

A fenti cikk Devorah Heitner ifjúsági- és médiaszakértő Képernyőtudatos család című könyvének szerkesztett részlete. Hogyan teremthetünk egyensúlyt a képernyőidő és egyéb tevékenységek között? Miként tanulhatunk bele gyerekeink digitális életének mentorálásába? Hogyan alakíthatja gyerekünk kellő önállóság mellett, mégis biztonságban digitális szokásait? Deborah Heitner igyekszik ráébreszteni minket arra, hogy szülőként a mi dolgunk felelős digitális állampolgárrá nevelni gyerekeinket. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Hogyan neveljünk sikeres gyerekeket?

Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni - szól a TED szlogenje. Cikksorozatunkban a neves nemzetközi konferenciasorozat emlékezetes, elgondolkodtató és megérintő előadásai közül szemlézünk újabb hármat.

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

Ezért nem tudunk lemondani a státusszimbólumokról

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

"A bevándorlás veszélyes" – videóban értékelte az EU-csúcsot Orbán Viktor

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Átadták a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában – videó

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Kevés a nő a magyar hírműsorokban

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket

Stadionok üzemeltetésére is lehetne költeni a tao-pénzeket