HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A digitális képek ma már önálló kommunikációs formát jelentenek, a használatukra vonatkozó illemszabályok azonban még nem születtek meg. A sértődések elkerülése érdekében fogadjon meg néhány tanácsot egy profitól!

A digitális fényképzés elterjedésével ugrásszerűen megnőtt a fotók száma, ennek pedig kulturális hatása is van. Játszi könnyedséggel készíthetünk és oszthatunk meg képeket, amelyek örömtelivé tehetik mindennapjainkat, de a szabadon közzétett fotók súrlódásokhoz is vezethetnek.

Devorah Heitner ifjúsági- és médiaszakértő szerint minden családtagnak ugyanazt a szabályt kellene követnie, mielőtt közzétesz egy képet, amelyen más családtag szerepel:

Engedély nélkül ne tegyük!

Ha engedélyt kérünk a gyerektől, mielőtt megosztjuk a róla készült képet, megtanulja, hogy tiszteljük őt is és a magánéletét is. A gyerekek bátran megmondhatják, ha nem szeretnék, hogy egy adott képet közzétegyünk róluk, és nem számít, miért nem akarják. Hadd legyen az irányítás az ő kezükben ezzel kapcsolatban – ez nagyon értékes lecke, amit meg kell tanulniuk.

A gyerekek születésnapja például remek alkalom arra, hogy megmutassuk: mi az, aminek a nagyobb nyilvánosság előtti megosztása elfogadható – és mi az, amié nem. Az életkor és érettség függvényében vannak gyerekek, akik értik, mi a különbség a fotó készítése és megosztása között. Felfogják, hogy azok a társaik, akiket nem hívtak meg, esetleg megbántódnak, ha például az Instagramon meglátják a bulin készült képeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne fotózzunk – csak azt, hogy gondoljuk végig, milyen érzést válthat ki másokból, ha megosztjuk a képeket a közösségi oldalakon. Mint mindig, mutassunk példát az empatikus viselkedésre, és megfontoltan tegyük közzé a képeket, így a gyerekünk is elkerülheti, hogy akaratlanul is megbántson másokat – javasolja a szakértő.

Mi a helyzet a többi családtaggal?

A nagyszülők, nagynénik, nagybácsik és a család közeli barátai imádják a gyerekeinket, és szívesen nézik, ahogy cseperednek. De nem mindenki fordul ilyen figyelemmel a csemetéink felé. Például a nagyszülők egész álló nap elnézegetnék az unokákról készült képeket, de a Facebookon a középiskolai barátaink vagy a munkahelyi haverok érdeklődése csekélyebb lehet.

A szülők a közösségi média helyett különféle alternatív megoldásokat találhatnak a családi album számára. Ilyenek lehetnek lehet például a Dropbox, a Box vagy a Google Drive felhőtárhelyek. De feltölthetők a képek jelszóval védett weboldalra is (például a Flickrre, ahol beállítható, mennyire nyilvánosak a fotóink), ahogy a belső körrel rendszeresebben, e-mailben is megoszthatjuk a képeket. A többiek, akikkel online tartjuk a kapcsolatot, hálásak lesznek ezért – már amennyiben még nem tiltottak le minket!

További előny az is, hogy később a gyerekeink értékelni fogják a kisebb digitális lábnyomot. Háromszáz embernek biztosan nincs szüksége a gyerekeinkről készült heti fényképes beszámolókra!

Létrehozhatunk egy családi közösségimédia-szabályzatot, amely a megosztás különböző szintjeit részletezi. Ha úgy döntünk, hogy bevezetünk egy családi közösségimédia-szabályzatot, magunkat se hagyjuk ki belőle!

Az empátia és a fotómegosztással kapcsolatos tisztelet megtanítását a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Amikor a gyereknek új digitális eszközt adunk, ragadjuk meg az alkalmat, hogy a fenti kérdéseket megbeszéljük – kezdjük a kapaszkodókkal, vagyis a határok felállításával és az elvárások tisztázásával. Ez a beszélgetés minket is rákényszerít arra, hogy megvizsgáljuk, hogyan viszonyolunk az otthonunkban található digitális eszközökhöz.

A fenti cikk Devorah Heitner ifjúsági- és médiaszakértő Képernyőtudatos család című könyvének szerkesztett részlete. Hogyan teremthetünk egyensúlyt a képernyőidő és egyéb tevékenységek között? Miként tanulhatunk bele gyerekeink digitális életének mentorálásába? Hogyan alakíthatja gyerekünk kellő önállóság mellett, mégis biztonságban digitális szokásait? Deborah Heitner igyekszik ráébreszteni minket arra, hogy szülőként a mi dolgunk felelős digitális állampolgárrá nevelni gyerekeinket. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Appajánló: hogyan takarítsunk ki és spóroljunk játszva?

Porszívózni nem sokan szeretnek, spórolni rengetegen nem tudnak, a testet-lelket erősítő gyakorlatok mögül pedig a motiváció fogy el hamar. Szerencsére vannak alkalmazások, amelyekkel szó szerint játék a házimunka és a takarékoskodás, ráadásul a motiválásról is gondoskodnak.

HVG Extra Business Business magazin

Fél, hogy gyereke veszélyes appokat telepít a mobiljára? Mit tehet ilyenkor egy szülő?

Amint elkezdjük megismerni gyerekeink digitális világát, már nem fogunk annyira idegenkedni a kütyükkel benépesített életüktől. Forduljunk érdeklődéssel feléjük, és tanuljunk velük együtt - javasolja Devorah Heitner médiaszakértő, aki néhány tippet is megoszt azzal kapcsolatban, tiltás helyett mit tehet egy szülő, ha gyereke új appot szeretne a mobiljára.

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Látszatintézkedésnek jó: a frekventált aluljárókból kiterelték a hajléktalanokat

Látszatintézkedésnek jó: a frekventált aluljárókból kiterelték a hajléktalanokat

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

„A rendszer teljes csőd, lehetetlen rendesen dolgozni” – felmond a Farkasréti Általános Iskola igazgatója

„A rendszer teljes csőd, lehetetlen rendesen dolgozni” – felmond a Farkasréti Általános Iskola igazgatója