HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan alakulnak majd a dolgok, ha a technológia továbbra is ebben az ütemben fejlődik, és még több ember munkáját automatizálják? - teszi fel a kérdést Max Tegmark, az MIT fizikaprofesszora.

Az optimisták szerint az automatizált foglalkozások helyét új és sokkal jobb szakmák veszik majd át. Hiszen a múltban is mindig így történt, azóta, hogy a géprombolók az ipari forradalom idején a technológia okozta munkanélküliség miatt nyugtalankodtak.

A pesszimisták szerint azonban ez alkalommal másképp lesz: egyre növekvő tömegek válnak nem csupán munkanélkülivé, hanem munkára alkalmatlanná is. A szabadpiac a kereslet-kínálat elvén határozza meg a fizetéseket, az olcsó gépi munka egyre növekvő kínálata pedig végül messze a megélhetési költségek alá szorítja majd az emberi jövedelmet.

Az ipari forradalom idején kezdtük felfedezni, hogyan helyettesíthetjük az izmainkat gépekkel, az ember pedig átállt a jobban fizetett munkákra, ahol inkább az eszét kell használnia. A két kezi munkát felváltotta a szellemi munka. Most azt fedezzük fel, hogyan helyettesíthetjük az eszünket.

Ha végül sikerül, vajon milyen munkák maradnak számunkra?

Az optimista elgondolás szerint a fizikai és szellemi munkák után a következő robbanás a kreatív munkák terén következik be, de a pesszimisták erre azzal válaszolnak, hogy a kreativitás is szellemi folyamat, vagyis a mesterséges intelligencia idővel ezt is elsajátítja.

Más optimisták abban reménykednek, hogy a következő robbanás a technológia által létrehozott szakmákat érinti, amelyek még nem is léteznek. Hiszen ki gondolta volna az ipari forradalom idején, hogy utódja egy szép napon webdizájnerként vagy Uber-sofőrként fog majd tevékenykedni?

Erre a pesszimistáknak az a válaszuk, hogy az ábrándokat nemigen támasztják alá empirikus adatok. Rámutatnak, hogy száz éve - még a számítógépes forradalom előtt - ugyanígy érvelhettünk volna, azt jósolva, hogy a mai szakmák többsége új lesz, és akkoriban még nem létező technológiákra épül majd. Ez a jövendölés viszont csúnyán megbukott volna, mert a mai szakmák döntő többsége már száz éve is létezett.

Képzeletbeli eszmecsere sorstársainkkal

Gregory Clark skót-amerikai közgazdász 2007-es A Farewell to Alms (Búcsú az alamizsnától) című könyvében felveti, hogy megtudhatnánk ezt-azt jövőbeli munkaügyi kilátásainkról, ha eszmét cserélnénk sorstársainkkal, a lovakkal. Képzeljük el például, amint 1900-ban két ló egy automobilt figyelve a jövőről elmélkedik:

– Aggódom a technológia okozta munkanélküliség miatt.

– Ugyan már, ne légy olyan maradi, az őseink ugyanezt mondták, amikor a gőzmozdonyok átvették az ipari munkát, és a postakocsik helyett vonatok szállították a leveleket. Ma több munkánk van, mint valaha, és sokkal jobb is: inkább húzok egy könnyű kis konflist a városban, mint hogy egész nap körbe-körbe járjak, és egy ostoba bányaszivattyút működtessek.

– De mi lesz, ha ez a belső égésű motor tényleg elterjed?

– Biztos vagyok benne, hogy lesznek új feladatok lovak számára, olyasmik, amikre ma még nem is gondolunk. Akkor is ez történt, amikor feltalálták a kereket és az ekét.

Sajnos az említett új lófeladatok és -foglalkozások végül nem alakultak ki. Azokat a lovakat, amelyekre már nem volt szükség, a vágóhídra vitték, és a helyükre nem kerültek újak, így az amerikai lóállomány 1915 és 1960 között 26 millióról 3 millióra zsugorodott. Ha a gépi erő feleslegessé tette a lovakat, a gépi értelem nyomán ugyanígy jár majd az ember is?

Vajon kinek hihetünk: azoknak, akik szerint az automatizált szakmák helyét jobbak veszik át, vagy azoknak, akik szerint a legtöbb embert végül úgysem lehet majd alkalmazni? Ha kíváncsi a válaszokra, olvassa el Max Tegmark Élet 3.0 című könyvét! A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Tényleg gonosz robotok fenyegetik az emberiséget?

A gonosz ábrázatú, öntudatra ébredő robotok képével illusztrált, szenzációhajhász cikkek frappáns módon foglalják össze mindazt, amitől az MI-kutatók NEM tartanak – véli az MIT fizikaprofesszora, Max Tegmark.

HVG Extra Business Business magazin

Milyen szakmák felé irányítsuk a gyerekeinket?

Mit tehet egy szülő, hogy a mesterséges intelligencia korában megnövelje gyerekei esélyét a munkaerőpiacon? - teszi fel a kérdést Max Tegmark. Az MIT fizikaprofesszorának sorai segíthetnek meghozni a döntést.

Elítélték a Szeviép volt vezetőit

Elítélték a Szeviép volt vezetőit

Az ÁSZ sajnálja, hogy megsemmisült a tűzben a DK könyvelése, de azért várja a dokumentumokat

Az ÁSZ sajnálja, hogy megsemmisült a tűzben a DK könyvelése, de azért várja a dokumentumokat

Földcsuszamlás miatt kisiklott egy vonat Barcelona közelében

Földcsuszamlás miatt kisiklott egy vonat Barcelona közelében

Három év múlva jön a következő népszámlálás

Három év múlva jön a következő népszámlálás

Ezek a legveszélyesebb zenék vezetés közben. Hallgatná őket?

Ezek a legveszélyesebb zenék vezetés közben. Hallgatná őket?

Nézze csak: ilyen kis kampók vannak a macskák nyelvén, amik segítenek nekik a tisztálkodásban – videó

Nézze csak: ilyen kis kampók vannak a macskák nyelvén, amik segítenek nekik a tisztálkodásban – videó