HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az előrelátó cégek felismerték: a munka során keletkező tudásanyagot érdemes szervezett keretek közé csatornázni, így a munkatársak fejében összegyűlt tapasztalatot akkor sem kell nélkülözni, ha az adott szakértő esetleg már nem elérhető a cég számára. A tudásmegosztásban élenjáró cégeket kérdeztünk módszereikről, eszközeikről.

Richter Gedeon

A gyógyszeripar a leginkább kutatásigényes iparág, amelyben rengeteg szakma képviselői – fizikusok, kémikusok, matematikusok, orvosok, vegyészek és mások – dolgoznak szoros együttműködésben. A Richter Gedeonnál például a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő munkatársak sokszor hosszú éveken keresztül dolgoznak együtt olyan komplex feladatokon, amelyek célja új gyógyszermolekulák felfedezése. A készítmények piacra kerülését 10–15 évet felölelő kutatás-fejlesztési folyamat előzi meg, amelyben végül csak minden tízezredik molekulából lesz forgalomban kapható új gyógyszer.

„A tudásmegosztásnak különböző írott vagy szervezeti formáját alkalmazzuk. A legjobb példa erre a RITA (Richter Innovációs Tudásalap és Archívum) pályázati rendszerünk, amelyet immár egy évtizede minden évben meghirdetünk – mutat be egy példát Beke Zsuzsanna, a Richter PR és Kormányzati Kapcsolatok vezetője. RITA alkotás lehet minden olyan innovatív tartalmú, a szervezet bármely tevékenységi köréből származó, megvalósított ötlet, amely a szervezet számára üzleti hasznot hozhat

„Évente kiemelkedő eseménynek tartjuk a kutatási fórumot is, ahol a kutatás-fejlesztés területén dolgozók kapnak lehetőséget szakmai munkájuk bemutatására” – vázol fel egy újabb eszközt Beke Zsuzsanna. Emellett a Magyar Kémikusok Egyesülete is rendszeresen szervez helyi szervezetén keresztül olyan rendezvényeket, amelyeken valamely adott terület képviselője ad betekintést szakmai munkájáról.

A vállalat a szakmai fejlődést és a tudásmegosztást a teljesítményértékelésben is előnyben részesíti. „Szakmai Fejlődési Rendszerünk (SZFR) keretében a kiemelkedő szakmai munkát és eredményességet ösztönözzük különféle juttatásokkal. Az éves teljesítményértékelés keretei a munkavállalói teljesítmény jellemzésén túl lehetőséget teremtenek arra is, hogy a szervezeti egységek vezetői és beosztottjai közösen határozzák meg az egyéni munkavállalói célokat – ezek teljesülése esetén pedig anyagi elismerésre is van lehetőség” – mondja el Beke Zsuzsanna.

Evosoft Hungary

A több mint 1350 főt foglalkoztató hazai szoftverháznál, az Evosoft Hungary Kft.-nél is rengeteg tudás és tapasztalat gyűlik össze. „Olyan szakmai körök működnek nálunk, amelyek hetente, kéthetente találkoznak, és megosztják egymással az elért sikereket, tapasztalatokat, és olykor a nehézségeket is. Ezenkívül működtetünk belső rendszereket is, amelyek az üzletágainknál rejlő tudást gyűjtik össze és rendszerezik, ilyen például a dokumentumkezelő és tudásbázisrendszerünk. Az évek során kineveltünk és kiképeztünk belső oktatókat is, akik különböző témákban tartanak oktatást, jellemzően az új belépő vagy más szerepkörbe kerülő kollégák számára, illetve karrierút-támogató képzésekben” – mondja el a céges belső eszközökkel kapcsolatban Gönye Zoltán marketingigazgató.

Ha valaki szeretne trénerként, oktatóként is tevékenykedni, az Evosoft megadja az ehhez szükséges támogatást, például a saját Train the Trainer programban való részvétel lehetőségével. A szakmai körök maguk szervezik meg a találkozókat, és moderálják azokat. Ezekhez az alkalmakhoz az Evosoft időt és teret kínál. Emellett minden évben megválasztják az Év emberét és az Év csapatát is, ami a szakmai munkáért és a vállalati innovációs ötletekért adományozott elismerés.

„Tapasztalt kollégák segítik az új belépőket az „onboarding” folyamatban is, amelyben olyan új munkatársaknak nyújtanak támogatást, akiket be kell vezetni a cég életébe. A tavalyi üzleti év hívószava az innováció volt, ennek keretében sikerült mozgósítanunk a kollégákat az új ötletek megvalósítására és azok megosztására” – mutat rá Gönye Zoltán.

A marketingigazgató emellett megemlíti az új belépők számára szervezett, úgynevezett Startnap programot is, amely alapot nyújt a kollégáknak a különböző üzletágak, programok és belső szolgáltató területek megismeréséhez. A cég büszke arra a szakmai körre is, amely az alapelvek kidolgozásával segítette a vállalat átállását a vevők számára sokkal transzparensebb szoftver fejlesztését lehetővé tevő agilis módszertanra.

Bosch

A vállalatot alapító Robert Bosch szerint az oktatás a társadalmi részvétel kulcsa. „Csak akkor tudunk lépést tartani a világgal, ha jelentős befektetéseket hajtunk végre a jövő szakembereinek képzésében. A Bosch életében nemcsak a legjobb jelöltek megtalálása és megnyerése játszik kiemelt szerepet, hanem a munkavállalók megtartása és folyamatos képzése is” – mutatja be az alapelveket Somogyi András, a magyarországi Bosch csoport HR igazgatója.

A cégnél éves szinten több száz képzést kínálnak a munkatársaknak, mind a technikai, mind a különböző készségek fejlesztésére. „Munkatársaink nemcsak készek a tanulásra, hanem kifejezetten igénylik a fejlesztést, a másik oldalon pedig ösztönzően hat, ha ők lehetnek a tudás átadói. A Boschnál a munkavállalók olyan képzéseken is részt vehetnek, amelyek nem közvetlenül kapcsolódnak a munkakörükhöz” – mondja Somogyi András.

A cégnél nem kötelező elvárás a tudásmegosztás, a menedzsment „csak” támogatja a munkavállalókat, hogy legyenek nyitottak a többiek ötleteire, osszák meg egymással tapasztalataikat, hiszen a rugalmassághoz elengedhetetlen az alternatív megoldások ismerete. A Boschnál a tudásmenedzsment része – mint a tanulószervezetek esetében általában – a hibázási kultúra is. Nemcsak a jó példákból lehet tanulni, hanem fontos a rossz döntéseket, folyamatokat is felismerni, kielemezni.

Jó példa a cégnél a témaorientált információáramlásra a kifejezetten a mérnökség számára létrehozott online felület. Amellett, hogy a munkatársak bármikor hozzáférhetnek az őket érdeklő szakmai információhoz, a szinergia is nagy szerepet kap. A rendszerben ugyanis minden üzletág képviselteti magát, így szélesebb körből lehet nagy szaktudású kollégáktól ismereteket szerezni. Egy másik jó példa a világszerte minden Bosch-munkavállaló számára elérhető online felület, amely leginkább egy belső közösségi médiához hasonlítható.

„Az egyik belső szakmai rendezvénysorozatunk népszerűségét jól mutatja, hogy az igényekre reagálva ma már minden héten megrendezzük. Egy-egy ilyen »előadáson« olyan szakmai témákat, legjobb gyakorlatokat ismertetnek a boschos kollégák, szakértők, vezetők az érdeklődő kollégáknak, amelyek egyrészt igazodnak a megatrendekhez (amilyen például a hálózatba kapcsoltság, az elektromosítás vagy az automatizált vezetés), másrészt amelyeket a munkavállalók be tudnak építeni mindennapi tevékenységeikbe” – mutat rá Somogyi András.

Bőhm Kornél cikkét teljes terjedelmében a HVG Extra Business 2017/4-es számában olvashatja el.

Mihez kezdünk, ha az algoritmusok képesek lesznek elvégezni a munkánkat? Martin Ford Robotok kora című könyvéből képet kaphat arról, mire számíthatunk a mesterséges intelligencia, a robotika és az infokommunikációs technológiák rohamos fejlődését követően. Megtudhatja, miért nem működnek a gépek térhódítására adott hagyományos megoldások – mint például az újabb képzettségek és tudás megszerzése. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni

Csődközelben a börtönkosztot kínáló étterem, mert senki nem akar ott enni