HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan növelhetnénk az önuralmunkat? Miként kötődjünk jobban a jövőhöz, és álljunk ellen a jelen csábításainak? A viselkedési közgazdaságtannak erre is van néhány tippje.

1. Képzeljük el jövőbeli énünket!

A jövőbeli énünkre sokszor különálló személyként tekintünk, ezért a jövőbeli megtakarítás azt az érzetet keltheti, mintha egy idegennek adnánk a pénzt. Ennek egyik ellenszere az, hogy kötődjünk a jövőbeli énünkhöz. Egyszerű eszközök segítségével képzeljük el színesebben, pontosabban és átélhetőbben a jövőbeli énünket! Akár olyan egyszerű is lehet a megoldás, hogy képzeletben elbeszélgetünk „idősebb önmagunkkal”. De azt is végiggondolhatjuk, hogy mik lesznek a jellemző szükségleteink, vágyaink, melyek lesznek a legnagyobb örömeink és mit fogunk a legjobban sajnálni, amikor betöltjük a hatvanötöt, a hetvenet, a kilencvenötöt vagy a százat. A jövőbeli énünkkel folytatott beszélgetés hasznos eszköz a gondolkodásunk átfókuszálására és nagyobb akaraterő kialakítására a jelen csábításainak leküzdéséhez. Minél körvonalazottabbnak, színesebbnek és részletesebbnek képzeljük el a jövőt, annál közelebbi kapcsolatba kerülünk a jövőbeli énünkkel, és annál inkább törődünk majd vele.

Egy felmérés azt is kimutatta, hogy kevésbé értékeljük le a jövőt, amikor időtartam helyett pontos naptári dátumot rendelünk hozzá. Nagyobb valószínűséggel teszünk félre arra a nyugdíjra, amely „2037. október 18-án” kezdődik, nem pedig „húsz év múlva”. Ez az egyszerű változtatás konkrétabbá és átélhetőbbé teszi a jövőt. A humánerőforrás-szakemberek és a befektetési tanácsadók gyakran használják ezt a technikát, hogy több megtakarításra inspiráljanak bennünket.

A többségünk természetesen nem tehet jövőbeli virtuális kirándulásokat a megtakarítási űrlapok kitöltése közben. Hogyan tehetnénk mindenki számára megvalósíthatóvá az idősebb énünkkel való találkozás ötletét? Talán lehetne a bérlapunkon vagy a hitelkártyánkon egy átalakított kép, amely az idősebb önmagunkat ábrázolja. Vagy hogy még jobban kihasználjuk a jövőre vonatkozó vágyainkat, ezekre az igazolványokra olyan képet tehetnénk idősebb önmagunkról, amelyen már a tökéletes jövőt élvezzük – kirándulunk, nyaralunk, játéknapot tartunk az unokákkal, vagy az űrrepülőgépünk kilövésének pillanatát…

2. Kössünk "Odüsszeusz-szerződést"

A mitológiai Odüsszeusz tudta, hogy ha meghallja a szirének énekét, követi őket, és akkor ő és a tengerészei a pusztulásba hajóznak. De hallani akarta a sziréneket. Mivel azonban felismerte, hogy nem tudna felülkerekedni a mitológiai szörnyeken, arra kérte a társait, hogy kössék ki a hajó árbócához. Ekképpen meghallgathatta a szirének énekét, de nem követhette a vágyait, vagyis őket. Megparancsolta továbbá a tengerészeinek, hogy viasszal tömjék be a fülüket, így ők nem hallhatták sem a tengeri lényeket. Bevált. A hajó megmenekült.

Odüsszeusz-szerződésnek nevezhetünk bármilyen megállapodást, amely korlátokat állít a jövőbeli csábítások elé. Nem hagyunk magunknak választási lehetőséget; kiküszöböljük a szabad akaratot. A közismert Odüsszeusz-szerződések közé tartozik például a hitelkártyalimit alkalmazása, az előre feltöltős bankkártya kizárólagos használata, és az is, ha teljesen megszüntetjük a bankkártyáinkat, és csak készpénzt használunk.

Szintén bölcs megközelítés lehet az, ha automatikus, alapértelmezett opcióvá tesszük a nyugdíj- és egyéb megtakarításainkat. Ezért ha ki akarnánk szállni belőlük, akkor aktívan kell azért tennünk. Ez nem csupán kiküszöböli a jövőbeli megtakarítások, valamint a jelen csábításai és szükségletei közötti egyensúlyozás kiszámítható problémáit, de még az egyszeri feliratkozás akadályát is elhárítjuk. Ha automatikusan bekerülünk egy nyugdíj-előtakarékossági programba, a tehetetlenség és a lustaságra való hajlamunk a mi malmunkra hajtja a vizet; nagymértékben valószínűsíthető ugyanis, hogy mindent annyiban hagyunk, és megtakarítunk a nyugdíjas évekre. Az automatikus csatlakozás koncepciója ellentmond a tradicionális közgazdasági gondolkodásnak – tehát annak, hogy mindig tájékozott, racionális döntésekre kellene törekednünk –, ám tökéletesen követi a viselkedéstudomány cikcakkos ösvényét.

3. Játsszunk a bűntudatra!

További érzelmi trükkökkel is manipulálhatjuk magunkat, például a természet legnagyszerűbb eszközével: a bűntudattal. Dilip Soman és Amar Cheema egy kutatás során arra az eredményre jutott, hogy ritkábban használjuk fel helytelenül a gyerekek nevével felcímkézett elkülönített pénzt, mint akkor, ha kimaradnak a gyerekek a folyamatból. Igen, így igaz: a részt vevő szülőket a gyermekeik nevével felcímkézett, készpénzzel teli borítékok arra késztették, hogy kevesebbet költsenek és többet takarítsanak meg. Milyen torz, kegyetlen és… őszintén? Hatékony!

A fenti cikk Dan Ariely és Jeff Kreisler A (túl)költekezés pszichológiája című könyvének szerkesztett részlete. A kötetből megtudhatja, miként dolgoznak ellenünk az érzelmeink, milyen illúziók rabjai vagyunk, és miként tudjuk legyőzni tudattalan félelmeinket, vágyainkat, hogy javítsunk a pénzügyi tudatosságunkon. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Ingyen adják? Ne dőljön be: nem biztos, hogy jól jár!

Mivel az ingyenes dolgoknál nem szoktunk költség-haszon elemzést végezni, jó eséllyel az ingyenes dolgot választjuk a nem ingyenessel szemben. Ez azonban nem mindig a legjobb választás - mutat rá írásában Dan Ariely pszichológia- és viselkedési közgazdaságtan professzor.

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

Állandó fájdalommal él az izomsorvadásos kislány, a család még reménykedik

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét