HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vendéglátóhelyet nyitni alapból is stresszes vállalkozás, amit csak bonyolultabbá tehet az, ha egy egész család megélhetése múlik rajta. A HVG Extra Business három, családi vállalkozásban üzemeltetett gasztrohely megálmodóit kérdezte.

La nube: „Hihetetlen nagy küzdelem”

Nagy Tímea Olga és Ivan Aller Ares három évvel ezelőtt nyitotta meg a Bartók Béla úti kávézót, a La nube-ot, történetük azonban 15 évvel korábban kezdődött, amikor egymásra találtak Spanyolországban. Amellett, hogy különlegesen jó kávét szolgálnak fel a felhőkkel dekorált La Marzocco kávégép jóvoltából, többek között isteni Salmorejo hideg paradicsom-krémlevest vagy spanyol sonkát is kínálnak. Ezt a vonalat a férj képviseli, az ő keze alól kerülnek ki a tradicionális spanyol ételek. „A külföldön töltött idő alatt magunkba szívtuk a kultúrák sokszínűségét, talán ez jellemez bennünket legjobban. Sosem a trendeknek akartunk megfelelni, hanem pici, bohém, színes világot megvalósítani, ahol a vendégek megfeledkezhetnek a mindennapi rohanásról” – mondja Tímea.

A feladatokat sosem beszélték meg előre, mindenki a saját erősségeit tette bele. „Nagyon jó köztünk a szimbiózis, és természetesen alakul ki a munkamegosztás. Ivan a nyugodt, precíz, mindent megoldó fél, én pedig a folyamatosan szárnyaló, kreatív hangulatember vagyok.” Körülbelül egy évig kettesben vitték a helyet: Ivan volt a konyhafelelős, Tímea pedig a vendég- és pultfelelős. „Azóta változott a felállás, én már inkább kívülről irányítok, ellátom az adminisztrációs és marketingfeladatokat, Ivan pedig elsősorban a pultban látja el a teendőket, illetve a beszerzést is ő végzi” – folytatja Tímea.

Nem könnyű, hogy mindketten ugyanattól a vállalkozástól függenek. Négyfős családot kell eltartaniuk, így nem mindegy, mennyire sikeres az üzlet. Ha van feszültség, az leginkább ebből fakad. Tímea úgy látja, a jelenlegi gazdasági helyzetben kicsi családi vállalkozás fenntartása – úgy, hogy mindkét fél százszázalékig abból profitál – hihetetlen nagy küzdelem, ami akár párkapcsolati problémákhoz is vezethet hosszú távon. Mint mondja: „Olyan ez, mintha egy egész családot kellene eltartanunk egyetlen fizetésből”. Ez sok lemondással jár: például közös utazásokra nehezen telik, az otthoni kassza pedig folyamatos figyelmet igényel. Ettől függetlenül, amikor a pénz vagy idő kérdés felmerül, rendszerint az utóbbit választják, mert számukra a legfontosabb a gyerekeikkel töltött idő.

Vegan Love: „Túl jól sikerült, étterem lett belőle”

A Vegan Love alapítóinak története egy hagyományos hamburgerezővel kezdődött. A Magic Burger ma is létezik, de a tulajdonosok időközben növényalapú táplálkozásra váltottak, ezért úgy döntöttek, a következő hamburgerezőjük vegán lesz. „Mivel a húsról már tudtunk mindent, nem is volt probléma lemondani róla. Új kulináris kihívást kerestünk, ez pedig egy vegan street food étlap kikísérletezése volt. Túl jól sikerült, étterem lett belőle. Soha nem gondoltuk volna, hogy amikor az ember növényi alapú táplálkozásra vált, mennyire kitágul a világ. Milyen sok újfajta növény, zöldség, gyümölcs, gabona, olajos mag kerül a képbe” – írják a weboldalukon.

„Tulajdonképpen minden olyan, mint a régi burgerezőnkben, csak mindent lefordítottunk vegánra. Autentikus amerikai és fúziós hamburgereket álmodtunk hús, tejtermékek és méz nélkül” – teszi hozzá Regölyi Lilla, a családi vállalkozás egyik tagja. Hogy miként néz ez ki a gyakorlatban, milyenek a vegán „húspogácsák”? Van currys-lencsés, shiitake-gombás, tofus, édesburgonyás is, de tofuvirslis hot-dogot is kínálnak. Mindegyik saját recept, a férj, Regölyi Péter alkotásai.

A családi vállalkozásban mindketten rögtön megtalálták a helyüket. „Szerencsére soha nem kellett megbeszélnünk, ki mit fog csinálni, maximum, ha időt kellett spórolnunk, és szét kellett válnunk a gyorsabb munkavégzés miatt. Mindkettőnknek megvan a művészi oldala. Peti a sütés-főzésben és a lakberendezésben éli ki magát, én pedig a szövegeket írom, és szeretek díszeket venni az éttermekbe. És mindkettőnknek megvan a gyakorlatiasabb oldala is: Peti a műszaki dolgokban jó, én pedig a hatósági előírásokat tudom kívülről, a dokumentációkat csinálom, a hivatalos ügyeket intézem.”

Lilla úgy látja, a családi vállalkozásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. „Mivel sok együttlétet igényel, könnyen összemosódhat a magánélet a munkával, az énidő a munkaidővel, az együtt töltött idő a munkával. Megtörténhet, hogy a felek eltávolodnak egymástól, és nehezen veszik a közös munka során kialakult akadályokat. De igazán jó kapcsolatban ezt közös munkával helyre lehet hozni” – teszi hozzá Lilla.

Cafe Memories: A közös munkához két fél szükséges

A Cafe Memories különleges fúziója a kávézónak és a miniétteremnek. A helyszín nem éppen frekventált, de a tulajdonosok szerint tudatos választás eredménye. Olyan helyet kerestek, ahol jó minőségű kávét kínálhatnak azoknak is, akik nem járnak be a belvárosba. Így lehettek egyediek és különlegesek. A Mexikói útnál, a kisföldalatti végállomásánál lévő hely belesimul az üzletsorba, de a belefektetett munkának köszönhetően ki is emelkedik abból.

A Cafe Memories öt éve nyitott, akkor még csak kávézóként, a miniéttermi rész alig egy éve indult. „Első körben az volt a bővítés célja, hogy csinálunk magunknak egy kis konyhát, ahol tudunk majd enni, a vendégeknek pedig egy leülős részt. Aztán máshogy alakult” – mondja Radics Gábor, az egyik tulajdonos. Olaszos konyhát visznek, kovászból készülő pizzákkal, tésztákkal, de hagyományos napi menüt és különleges reggeliket is kínálnak. „Gyorsan jött a siker, az első fél év után már benne voltunk a Magyar Konyhában, ami nagy elismerés volt” – veszi át a szót Radicsné Fedor Csilla, a pár másik tagja.

Régóta egy cégnél dolgoztak, először itthon, aztán öt évig külföldön, de az igazi közös munka a Cafe Memories-zal kezdődött. Saját üzleti tapasztalat híján, de hosszabb vendéglátós múlt után vágtak bele. Két évig csak ketten vitték, ma már van három alkalmazottjuk, igaz, azóta bővültek is. A feladatokat sem most, sem korábban nem osztották le szigorúan egymás között, mindketten mindent csinálnak, kivéve a konyhához kapcsolódó alkotást. A kávérecepteket Gábor alkotta, aki közben magát baristává képezte, és látszik is rajta a kávé iránti elhivatottság. „Mi nemcsak megvesszük, hanem össze is rakjuk ezeket a kávékat” – meséli.

„A családi vállalkozás nagy előnye, hogy megvan a bizalom a másik iránt. Ez a felállás csak olyan párok esetében működik, ahol mindkét félben megvan az igény a közös munka iránt. Vannak olyanok, akik kifejezetten szeretnek külön bejárni a munkahelyükre, és élvezik, hogy van olyan vonal az életükben, ami nem közös. Ha a párnak akár csak az egyik fele is így érezné, akkor ott kevesebb esély van a sikerre. Mi nem így vagyunk összerakva. Van, hogy valamit máshogy gondolunk, de akkor is találunk kompromisszumos megoldást. Élvezzük a közös munkát, és most hirtelen nem is tudok semmi nehézséget mondani” – mondja Csilla.

Nagy Melinda cikkét teljes terjedelmében a HVG Extra Business 2018/2-es számában olvashatja el.

Milyen módszerekkel kezelhetjük a családi vállalkozásokra jellemző kihívásokat? Hogyan teremthetjük meg a család értékrendjét tükröző vállalati kultúrát? Peter Leach tanácsadó Családi vállalkozások című könyvében sorra veszi, hogyan lehet harmonizálni a vállalkozás és a család szükségleteit a mindennapi ügyvitel, az utódlás vagy a pénzügyi tervezés területén. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

A családtagok nem feltétlenül a legjobb szakemberek

Minél sikeresebb egy családi vállalkozás, annál inkább szembesül azzal a problémával, hogy a rokonság már nem elég a cég irányításához. A HVG Extra Business két magyar családi vállalkozásnál kutakodott arról, hogyan kezelték a cég növekedésével előálló feladatokat.

Ha a kormány nem lép, a nyugdíjasok jövő novemberig hiteleznek az államnak

Ha a kormány nem lép, a nyugdíjasok jövő novemberig hiteleznek az államnak

Összecsaptak a legnevesebb hackerek és a legismertebb okostelefon-gyártók

Összecsaptak a legnevesebb hackerek és a legismertebb okostelefon-gyártók

Ebéd a szegényekkel, fotó a szakácsokkal

Ebéd a szegényekkel, fotó a szakácsokkal

Frenák Pál: Elég volt a társadalmi előítéletekből!

Frenák Pál: Elég volt a társadalmi előítéletekből!

"Kedves Jani!" – a volt MVM-vezér utolsó figyelmeztetője a Paks II.-ért felelős Süli Jánosnak

"Kedves Jani!" – a volt MVM-vezér utolsó figyelmeztetője a Paks II.-ért felelős Süli Jánosnak

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel

Demcsák Zsuzsa az ATV-ben bukkant fel