HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden eddiginél nehezebb az álhírek elleni küzdelem a titkosított csetfelületeken, ahol még az üzemeltetők sem látják át az információ terjedését.

A tényellenőrzőknek azért nehezebb a dolguk ezeken a felületeken, mert a titkosított szolgáltatásokban nehéz visszakövetni az üzenetek forrását és terjedését - mutat rá cikkében az Urbanlegends.hu oldal. Miképp azt sem tudni, hogy egy adott infó hány emberhez jut el – vagyis ezek a mikrobuborékok teljesen kívül esnek mindenféle kontrollnak.

A csetprogramokon keresztül terjedő dezinformáció problémája először néhány afrikai országban, Latin-Amerikában és Indiában jelentkezett, így az első megoldáskísérletek is innen érkeztek. Az ottani tényellenőrző szervezetek munkatársai – egyfajta gerillapróbálkozás keretében – saját WhatsApp-profilokat hoztak létre, ahová a felhasználók beküldhetik a gyanúsnak vélt tartalmakat.

Érzékelve a problémát, a WhatsApp képviselője nemrégiben részt vett a tényellenőrzők római világtalálkozóján. A cég egyelőre olyan apró lépésekkel próbálja segíteni a csetes félrevezetés elleni küzdelmet, minthogy együttműködik a felületein is aktív tényellenőrzőkkel, továbbküldés esetén jelzi, hogy továbbított üzenetről van szó, és nagyobb jogkört biztosít a whatsappos csoportok adminjainak. Ha érdeklik a részletek, olvassa el az Urbanlegends.hu cikkét.

Miként tanulhatunk bele gyerekeink digitális életének mentorálásába? Devorah Heitner ifjúsági- és médiaszakértő könyvében, a Képernyőtudatos családban igyekszik ráébreszteni minket arra, hogy szülőként a mi dolgunk felelős digitális állampolgárrá nevelni gyerekeinket. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

9 intő jel arra, hogy ideje lekapcsolódnia a netről

Könnyen dobálózunk az internetfüggőség kifejezésével, ami nem csoda, figyelembe véve, hogy a digitális világ hány ponton próbál beférkőzni a mindennapjainkba. Cikkünkben olyan jeleket mutatunk be, amelyek arra utalnak, hogy a felhasználó az egészségesnél több időt tölt online tevékenységekkel.

HVG Extra Business Business magazin

Fél, hogy gyereke veszélyes appokat telepít a mobiljára? Mit tehet ilyenkor egy szülő?

Amint elkezdjük megismerni gyerekeink digitális világát, már nem fogunk annyira idegenkedni a kütyükkel benépesített életüktől. Forduljunk érdeklődéssel feléjük, és tanuljunk velük együtt - javasolja Devorah Heitner médiaszakértő, aki néhány tippet is megoszt azzal kapcsolatban, tiltás helyett mit tehet egy szülő, ha gyereke új appot szeretne a mobiljára.

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!

Ádernek üzentek Strasbourgból: Ne írja alá!