HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tiltás és kontroll helyett szülőként inkább beszélgessünk, magyarázzunk és építsünk ki bizalmi kapcsolatot a gyerekkel!

2018 nyarán a WhatsApp csetalkalmazáson megjelent egy rémisztő karakter, amely veszélyes feladatokra buzdító üzeneteket küldözget gyerekeknek. A Momo névre keresztelt figura gyorsan egyfajta nyílt forráskódú rémisztgetős franchise-zá vált, és a jelenségre idővel felszálltak olyanok is, akik mások poénból történő rémisztgetését látták meg a dologban.

A fenyegetések nagy része ennek köszönhetően inkább csak ökörködés, de ami egy felnőtt és értő internetező számára evidens, az egy sérülékenyebb korban lévő gyereknél komoly félelmeket, szorongást válthat ki. Tehát a jelenséggel látszólagos banalitása ellenére is foglalkozni kell - olvasható az Urbanlegends.hu-n, ahol rögtön meg is jegyzik: nagyon nem mindegy viszont, hogy ezt miként tesszük. Az oldalon - az UNICEF Magyarország és a Képernyőtudatos család című könyv útmutatása alapján - bármely szülő segítséget kaphat a helyzet kezeléséhez.

Hogyan teremthetünk egyensúlyt a képernyőidő és egyéb tevékenységek között? Miként tanulhatunk bele gyerekeink digitális életének mentorálásába? Devorah Heitner médiaszakértő Képernyőtudatos család című könyve szerint az analóg világban szerzett élettapasztalatunk ma, a digitális térben is érvényes és nélkülözhetetlen. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!