Hogyan védekezhetünk a Momo-típusú zaklatásokkal szemben?

Hogyan védekezhetünk a Momo-típusú zaklatásokkal szemben?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tiltás és kontroll helyett szülőként inkább beszélgessünk, magyarázzunk és építsünk ki bizalmi kapcsolatot a gyerekkel!

2018 nyarán a WhatsApp csetalkalmazáson megjelent egy rémisztő karakter, amely veszélyes feladatokra buzdító üzeneteket küldözget gyerekeknek. A Momo névre keresztelt figura gyorsan egyfajta nyílt forráskódú rémisztgetős franchise-zá vált, és a jelenségre idővel felszálltak olyanok is, akik mások poénból történő rémisztgetését látták meg a dologban.

A fenyegetések nagy része ennek köszönhetően inkább csak ökörködés, de ami egy felnőtt és értő internetező számára evidens, az egy sérülékenyebb korban lévő gyereknél komoly félelmeket, szorongást válthat ki. Tehát a jelenséggel látszólagos banalitása ellenére is foglalkozni kell - olvasható az Urbanlegends.hu-n, ahol rögtön meg is jegyzik: nagyon nem mindegy viszont, hogy ezt miként tesszük. Az oldalon - az UNICEF Magyarország és a Képernyőtudatos család című könyv útmutatása alapján - bármely szülő segítséget kaphat a helyzet kezeléséhez.

Hogyan teremthetünk egyensúlyt a képernyőidő és egyéb tevékenységek között? Miként tanulhatunk bele gyerekeink digitális életének mentorálásába? Devorah Heitner médiaszakértő Képernyőtudatos család című könyve szerint az analóg világban szerzett élettapasztalatunk ma, a digitális térben is érvényes és nélkülözhetetlen. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.