HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A neten állítólag fellelhető az emberi tudás közel egésze, és az ismeretek egy részét online csatornákon el is lehet sajátítani. Cikkünk első felében oktatási kurzusok széles választékát kínáló csomópontokat, második felében pedig néhány, globálisan piacképes tudás megszerzésére alkalmas oldalt mutatunk be.

1. MOOC 

Sokan a tömeges nyílt online kurzusokban (angolul Massive Open Online Course, röviden MOOC) látják a felsőoktatás jövőjét. Erre azért jelenleg senki sem tenne nagy téteket, de az a technikai lehetőség, hogy a felsőoktatási intézmények gyakorlatilag korlátlan mennyiségű hallgatót képesek fogadni egy-egy kurzusra, elgondolkodtató. Az oktatás minél nagyobb körű szétterítésén dolgozó edX nonprofit szerveződés számtalan, zömében ingyenes kurzust kínál a MOOC.org weboldalon. A szintén egyetemi háttérrel dolgozó Coursera.org weboldal a campusokon túl más intézmények tanfolyamait is elérhetővé teszi – több mint 2 ezer kurzust kínálva 28 millió felhasználójának. Számos egyetem – például a Harvard is – már elkezdte beszámítani a MOOC-t a kreditet eredményezők közé, azaz a segítségével közelebb lehet kerülni a diplomához.

2. Online személyes okítás

Miért is kellene eljárni magánórákra, ha házhoz jön az oktató, méghozzá a világ bármely sarkából? Aki nyelvet akar tanulni, felkészülne az egyetemi vizsgára, vagy hobbiból, de mélyebben érdeklődik bizonyos témák iránt, megtalálhatja a megfelelő oktatót a világhálón. És fordítva is igaz. Ha egy oktató szívesen osztaná meg tudását másokkal a neten, megtalálhatja a neki való hallgatókat. Az egymásra találást könnyíti meg például a Preply.com, amely több ezer oktatót köt össze potenciális diákokkal. A működési metódus egyszerű: a diák kiválasztja a számára szimpatikus tanárt, próbaórán „kóstolgatják” egymást, majd ez alapján döntenek a folytatásról. A fizetést is a preply.com-on lehet intézni.

3. Egyetemi kurzusok, online egyetemek

Vannak diszciplínák, amelyekről úgy vélnénk, személyes jelenlét nélkül nem oktathatók, de például a világ legnagyobb online egyeteme, a brit The Open University az orvostudomány területén is vagy 70 különféle kurzust kínál. Elképzelhető, mekkora a kínálat ott, ahol a fizikai jelenlétnek egyáltalán nincs jelentősége. A szelektálásban persze az is segít, kinek milyen mély a zsebe. A Penn State University globális campusán például egy alapfokú pszichológusi diploma nagyjából 70 ezer dollárba kerül. Ezzel szemben még a legjobb egyetemeken – például a Harvardon vagy a Stanfordon is – akadnak ingyenes kurzusok, ráadásul némelyikhez még oklevél is jár.

4. Videokurzusok

Aki ilyesmit keres, először a YouTube-on néz szét, és ha szerencséje van, a végeláthatatlan kínálatban rá is talál. Az oktatási csatornák közül a legnépszerűbbek a Khan Academy nonprofit szervezet előadásai. A YouTube-on a közel 3,5 millió feliratkozó több mint 6700 angol nyelvű előadást érhet el a matematikától a történelmen, a közgazdaságtanon és a pénzügyeken át a számítástechnikáig. A YouTube-on csakis a saját kategóriájában lehet értelmezni az ismeretszerzésre kiválóan alkalmas TED-csatornák sorát. A „terjesztésre érdemes elképzelésekkel” foglalkozó nonprofit szervezet tartalmait tízmilliók követik számos nyelven. Persze a YouTube-on kívül is van élet. A LinkedIn szakmai közösségi oldal részeként működik – több mint 6200 videotanfolyamot kínálva – fizetős szolgáltatásként a Lynda.com, amely azokat célozza, akik üzleti, szoftveres, technológiai vagy kreatív ismereteket, képességeket akarnak szerezni előmenetelüket elősegítendő.

5. Speciális szakmai ismeretek

Az egyetemi kurzusok népszerűsége érthető, a közönség nagy része mégis inkább speciális, a munkában hasznosítható ismeretre vágyik. Elég csak arra gondolni, hogy a különféle társaságoknak hányféle jogi és szakmai szabálynak kell megfelelniük, és ehhez leendő munkavállalóiknak mennyiféle ismeretet kell elsajátítaniuk. Emellett a hatékony munkához szükséges ismertanyag is sebesen változik számos területen, és az újdonságokat elsajátítók szakértelmét gondosan számon tartják, minősítéseket adnak nekik. Ebben az egyik legfontosabb online katalizátor a Udemy.com, ahol bármilyen szakértő létrehozhat ingyenes és fizetős kurzusokat. Habár itt is akadnak olyan tanfolyamok, amelyek felhasználhatók a diplomaszerzésben, jobbára a munkában alkalmazható képességek és ismeretek megosztása a cél. A trénerek felhasználhatják a platformot független személyek oktatására, ahogy cégen belüli továbbképzésre is.

6. Digitális tudás, kreativitás

Népszerű oktatási szolgáltatás a Codecademy, ahol gyakorlatilag minden szoftveres dolgot oktatnak, kezdve a HTML alapjaitól az adattudományokig. Ráadásul a tudást nem valamilyen klasszikus iskolás rendszerben kínálják, hanem a rendkívüli tempóban változó környezet igényeinek megfelelően. A programozás mellett a tartalomelőállításban utazók is széles kurzusválasztékra számíthatnak a neten. A Skillshare például a dizájn, a fotózás, a filmezés, az írás, a kézművesség és a kulináris ismeretek mellett kreatív üzleti tudást is átad a több mint 17 ezer online osztálytermében (tulajdonképpen videotanfolyamaiban). Legnagyobb konkurenciája a Creativelive, amely 6 ezer osztályterembe invitál hallgatókat a fotós és videós, a művészeti és dizájn-, a zenei és audió-, a kézműves, illetve a pénzügyi és életviteli ismereteket kínáló iskolában. A legnagyobb vonzerejük e képzéseknek, hogy akár olyan igazán nagy nevektől is lehet tanulni, mint amilyen például Arianna Huffington, Richard Branson vagy Seth Godin.

7. Motiváció és hatékonyság

Hogyan tehetném jobbá az életem? – ezt a kérdést életünk során többször feltesszük magunknak. A Lifehack erre igyekszik friss perspektívát adni. A magyarázat szerint a felfrissítésre azért van szükség, hogy feladatainkat gyorsabban végezzük el, és nagyobb célokat tűzhessünk ki magunk elé. Ezen a helyen nem folyik klasszikus értelemben vett képzés, mégis rengeteget tanulhatunk. Mondjuk azokból az idézetekből, amelyek szinte minden alkalomra rendelkezésre állnak. Nelson Mandela, a legendás dél-afrikai emberjogi harcos például azt mondta: „Minden lehetetlennek látszik, amíg meg nem csináltuk.” A Lifehack olyan fő kategóriákban oszt meg cikkeket, multimédia-tartalmakat, mint a pszichológia, a termelékenység, az egészség, a kommunikáció, az emberi kapcsolatok, illetve az életstílus. A tartalom egy része ingyenes, más részéért viszont nagyjából havi ezer forintnak megfelelő összeget kérnek.

Meixner Zoltán cikke eredetileg a HVG Extra Business 2017/4-es számában jelent meg.

A hatékony tanuláshoz mindenkinek másfajta támogatásra van szüksége: van, akinek a magabiztosságát kell növelni, másoknak a stresszkezeléséhez kell segítség vagy éppen a tanulnivaló rendszerezése jelenti a megoldást. A Segíts a gyerekednek! - Tanulási technikák lépésről lépésre színes ábrákkal mutatja be a könnyen elsajátítható módszereket a tanuláshoz, vizsgázáshoz, motiváláshoz, online tanuláshoz, stresszkezeléshez. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Először volt hajlandó megindokolni a kormány, miért nem írják alá a CEU-ról szóló megállapodást

Először volt hajlandó megindokolni a kormány, miért nem írják alá a CEU-ról szóló megállapodást

Trumpnak nem sikerült megjegyeznie a tűzvészben megsemmisült város nevét

Trumpnak nem sikerült megjegyeznie a tűzvészben megsemmisült város nevét

Gruevszki-ügy: A BM szerint nem hazudott a bevándorlási hivatal elnöke

Gruevszki-ügy: A BM szerint nem hazudott a bevándorlási hivatal elnöke

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

The Guardian: Európa negyede populista pártokra szavaz

The Guardian: Európa negyede populista pártokra szavaz

A finnek nagyon jól szórakoznak Donald Trumpon

A finnek nagyon jól szórakoznak Donald Trumpon