Influencer szeretne lenni? Mutatunk néhány appot!

Influencer szeretne lenni? Mutatunk néhány appot!

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önmagában egy alkalmazás persze senkit nem tesz online influencerré, de az alábbi appok használóinak jóval kisebb infrastruktúrára lesz szükségük egy profinak tűnő online médiacsatorna működtetéséhez.

Desygner: A letölthető kreatív munkatárs

Legyen szó youtube-os indexképről, instagramos mikrovideóról, facebookos bejegyzésről vagy e-mailes fejlécről, az erős online jelenlét elképzelhetetlen minőségi grafikai elemek nélkül. Ehhez kínál ingyenes alapanyagokat és eszköztárat a Desygner. A hozzávalók között rengeteg jogtiszta fotót, grafikát és betűtípust találni, az eszköztárat pedig mindennapos grafikai feladatokkal megbirkózó, félprofi képszerkesztő szolgáltatja, némi kézi rajzolási lehetőséggel. A pár dolláros havidíjas verzió 35 ezer fotó és grafika helyett egymilliónál is több alapanyagot kínál; a kidolgozás alatt álló vagy már elkészített grafikáinkat pedig korlátlan mennyiségben tárolja. Szintén a fizetős fiók sajátja a verziókövetés: a rendszer minden egyes változtatást tárol, így később munkánk bármelyik állapotát újra előhívhatjuk. 

Platform: iOS, Android | Ár: ingyenes / havi 6,95 dollár

Magisto: A megbízható 1 százalék

A profi videoszerkesztő programok nemcsak drágák, hanem általában a kezelésük is bonyolult – ráadásul tudásuk 70 százalékát egy hétköznapi videós fel sem fedezi. A maradék 30 százalék jelentős része pedig már okostelefonos alkalmazással is lefedhető. Érdekesség, hogy Magisto – Video Editor & Maker a funkciókat tekintve a 30-ból igazából csak 1 százalékra képes, de a vele elkészített videók meggyőzőek. Az app titka a mesterséges intelligenciára alapuló automata videokészítés. Csak ki kell választanunk néhány videorészletet és képet, melléjük pedig a – jogtisztán használható – zenét, a Magisto pedig perceken belül összevágja számunkra a számításai szerint legjobb videót. Nem véletlenszerűen, hanem az általunk kiválasztott téma, hangulat és a képi alapanyag elemzése alapján. A fejlesztők ígérete szerint az alkalmazás segítségével nagyjából akkora kihívás véglegesre vágni egy látványos videót, mint amennyire „nehéz” a PowerPointtal elkészíteni egy prezentációt. Persze az ingyenes és a legolcsóbb verzió inkább csak családi használathoz jó – komolyabb munkákhoz érdemes a Professional csomagra előfizetni. 

Platform: iOS, Android, web | Ár: ingyenes / havi 2,49–39,99 dollár

YouTube Studio: A videós királyság másik fele

A YouTube alkalmazás mindenki telefonján ott van, videókat nemcsak nézni, hanem feltölteni is lehet vele. Aki viszont kreátorként is jelen van a videomegosztón, annak ajánlatos telepítenie a YouTube Studio nevű programot is. Ebben helyeztek el minden olyan lehetőséget, ami egy csatorna mobil menedzseléséhez szükséges. Az app kényelmesen használható eszközöket kínál a csatorna, illetve az egyes videók beállításainak megváltoztatásához, valamint az azokhoz írt hozzászólások moderálására. Alighanem még fontosabb, hogy az alkalmazásban valós időben követhetők a csatorna és egy-egy felvétel részletes megtekintési statisztikái.

Platform: iOS, Android | Ár: ingyenes

Facebook Creator: Élő videós postaládával

Hogy a legnépszerűbb közösségi oldal mennyire szeretne a YouTube-hoz hasonlóan vonzó terepet kínálni a videósok számára, azt a Facebook Creator nevű alkalmazása is bizonyítja. Az app segítségével a tévéműsorokból ismerhető rövid, videós felvezetőt és végefőcímet adhatunk az élő bejelentkezéseinkhez, illetve mozgó matricákkal és keretekkel erősíthetjük adásunkat. Az alkalmazás közös postaládában gyűjti a facebookos és instagramos rajongóktól érkező hozzászólásokat, valamint a messengeres üzeneteket – ami szintén hasznos annak, aki komolyan gondolja a közösségi médiás jelenlétet. Az appban a facebookos csatornánkkal és videóinkkal kapcsolatos fontos statisztikai adatok is megtalálhatók.

Platform: iOS, Android | Ár: ingyenes

SocialPilot: A posztszóró

A legtöbb esetben nem elég egyetlen csatorna egy közösség folyamatos aktivizálásához: a YouTube-csatorna mellé érdemes Facebook-oldalt is fenntartani, a Facebookot jól kiegészíti az Instagram stb. Bár a főszabály szerint a személyre szabott, kézműves tartalom a legértékesebb, aki több platformon naponta többször tesz közzé tartalmakat, annak jól jöhet egy online „svájci bicska”. A SocialPilot segítségével kilenc népszerű közösségi csatornát tarthatunk egy kézben. A szolgáltatás magánszemélyeknek szóló verziója ingyenes, ezzel háromféle csatornát menedzselhetünk, naponta tíz bejegyzés erejéig. Az app előnye, hogy bármely közösségi felület esetében időzíthetünk bejegyzéseket, ezekből egyszerre harminc várhat a sorára az ingyenes fiókkal. (Előfizetési díj ellenében lényegében korlátlanul növelhetők ezek az értékek.) A felületen részletes statisztikát is kapunk minden bekapcsolt csatornánk teljesítményéről.

Platform: iOS, Android, web | Ár: ingyenes (nagyobb tartalommennyiség esetén havi 10–100 dollár)

Post for Rent: A bevételfelelős

A Post for Rent abban segít, hogy aki már influencerré vált, pénzt kereshessen az ismertsége által. A szolgáltatás használatához előbb részletes regisztrációs folyamaton kell végigmenni. Ezt nem érdemes megspórolni, hiszen az app lényegét éppen ez adja: a kisebb és nagyobb, hazai és nemzetközi vállalatok a rendszer adatbázisában olyan személyek után kutathatnak, akikkel hitelesen megjeleníthetik márkáikat. Érdemes a lehető legtöbb adatot megadni online tevékenységünkről: az általunk használt platformokat, tartalmaink célközönségét vagy eddigi referenciáinkat. Ami a platformokat illeti: Facebook-oldal, YouTube-, Instagram- vagy Twitter-csatorna, de akár néhány ezres olvasói táborral bíró blog is szóba jöhet. A vállalatok és a tartalomgyártók nemcsak megtalálhatják egymást a Post for Rent rendszerében, hanem a szolgáltatás a teljes együttműködési folyamatot is lefedi, az instrukcióktól az eredménystatisztikák begyűjtésén át a kifizetésig.

Platform: iOS, Android, web | Ár: ingyenes

Balogh Csaba cikke eredetileg a HVG Extra Business 2018/1-es számában jelent meg.

Életünk nem más, mint apró cselekedetek összessége, és minden döntés, még a legjelentéktelenebb is, alakítja. Az ÉN-könyv bebizonyítja, hogy napi egy apró tett és döntés elég ahhoz, hogy az életünk rendezettebb, boldogabb legyen. A könyv szerzői között van agykutató, menedzsment-tanácsadó, fitneszszakértő és a népszerű sztárséf, Jamie Oliver is. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.