HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az implicit (procedurális) vagy „készségmemória” a hosszú távú memória egyik típusa. Ezt használjuk, amikor biciklizünk, hangszeren vagy videojátékkal játszunk.

Az implicit memória segítségével végezzük el a gyakorlati dolgokat. Mind ösztönösen képesek vagyunk létrehozni implicit memóriát. Így tanulunk meg enni, járni és beszélni is.

Az implicit memóriát gyakorlással lehet a legjobban fejleszteni, és több különböző, memóriához kapcsolódó agyterületet érint, sőt mindez verbálisan kommunikálható.

Egy ilyen készség elsajátítását követően automatikussá válik a használata. Ez azt jelenti, hogy amikor szükségünk van rá, tudatos odafigyelés nélkül is előhívhatjuk. A gyakorlati készségeket ráadásul nagyon sokáig nem felejtjük el.

Így fejleszthetjük a hosszú távú memóriánkat!

„Legalább annyira szüli a kíváncsiság a figyelmet, mint amennyire a figyelem az emlékezést” - ezek Richard Whately dublini érsek bölcs szavai a 19. századból, és ez az alapja az alábbi módszernek is.

Hogyan kerülhetjük el, hogy stresszhelyzetben leblokkoljunk?

Az implicit memóriában tárolt készségeket olyan gyakran használjuk, hogy automatikussá válnak. A stressz azonban még egy rutinos embernél is előidézhet hibákat.

A profi sportolóknál például időnként előfordul, hogy egyszerű hibákat vétenek, és látszólag nyerő helyzetből veszítenek. A stressz által kiváltott blokkot az okozza, hogy túl erősen próbálunk egy egyébként automatikus készséget irányítani. Ezzel éppen az ellenkező hatást érjük el, mert a készségekért felelős agyterületek tudatosan nem elérhetők.

A leblokkolást úgy kerülhetjük el, hogy stresszhelyzetet szimulálunk a gyakorláshoz: az agyunk így fokozatosan hozzászokik, és már nem kell külön az adott készségre koncentrálni. Ez csökkenti a túlzott stresszt, és segíti az implicit memória működését.

Önnel is előfordult már, hogy nem emlékezett arra, hogy hova tette a kulcsot? Átélte már azt a kellemetlen szituációt, hogy bemutatkozott valakinek, akit elvileg már ismert? Megesett már önnel, hogy elfelejtett egy születésnapot vagy valamilyen fontos évfordulót? Pascale Michelon Fejleszd a memóriád! című könyve segítségével csökkentheti a feledékenységet, és javíthatja az általános mentális állapotát. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Mit és hol tanuljunk a neten?

A neten állítólag fellelhető az emberi tudás közel egésze, és az ismeretek egy részét online csatornákon el is lehet sajátítani. Cikkünk első felében oktatási kurzusok széles választékát kínáló csomópontokat, második felében pedig néhány, globálisan piacképes tudás megszerzésére alkalmas oldalt mutatunk be.