Miért nem felejtünk el soha biciklizni?

Miért nem felejtünk el soha biciklizni?

Utolsó frissítés:

HVG Extra Business Szerző:

HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az implicit (procedurális) vagy „készségmemória” a hosszú távú memória egyik típusa. Ezt használjuk, amikor biciklizünk, hangszeren vagy videojátékkal játszunk.

Az implicit memória segítségével végezzük el a gyakorlati dolgokat. Mind ösztönösen képesek vagyunk létrehozni implicit memóriát. Így tanulunk meg enni, járni és beszélni is.

Az implicit memóriát gyakorlással lehet a legjobban fejleszteni, és több különböző, memóriához kapcsolódó agyterületet érint, sőt mindez verbálisan kommunikálható.

Egy ilyen készség elsajátítását követően automatikussá válik a használata. Ez azt jelenti, hogy amikor szükségünk van rá, tudatos odafigyelés nélkül is előhívhatjuk. A gyakorlati készségeket ráadásul nagyon sokáig nem felejtjük el.

Így fejleszthetjük a hosszú távú memóriánkat!

„Legalább annyira szüli a kíváncsiság a figyelmet, mint amennyire a figyelem az emlékezést” - ezek Richard Whately dublini érsek bölcs szavai a 19. századból, és ez az alapja az alábbi módszernek is.

Hogyan kerülhetjük el, hogy stresszhelyzetben leblokkoljunk?

Az implicit memóriában tárolt készségeket olyan gyakran használjuk, hogy automatikussá válnak. A stressz azonban még egy rutinos embernél is előidézhet hibákat.

A profi sportolóknál például időnként előfordul, hogy egyszerű hibákat vétenek, és látszólag nyerő helyzetből veszítenek. A stressz által kiváltott blokkot az okozza, hogy túl erősen próbálunk egy egyébként automatikus készséget irányítani. Ezzel éppen az ellenkező hatást érjük el, mert a készségekért felelős agyterületek tudatosan nem elérhetők.

A leblokkolást úgy kerülhetjük el, hogy stresszhelyzetet szimulálunk a gyakorláshoz: az agyunk így fokozatosan hozzászokik, és már nem kell külön az adott készségre koncentrálni. Ez csökkenti a túlzott stresszt, és segíti az implicit memória működését.

Önnel is előfordult már, hogy nem emlékezett arra, hogy hova tette a kulcsot? Átélte már azt a kellemetlen szituációt, hogy bemutatkozott valakinek, akit elvileg már ismert? Megesett már önnel, hogy elfelejtett egy születésnapot vagy valamilyen fontos évfordulót? Pascale Michelon Fejleszd a memóriád! című könyve segítségével csökkentheti a feledékenységet, és javíthatja az általános mentális állapotát. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.