HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szét lehet-e vajon választani a magánéletet és a munkát, ha a szeretteinkkel dolgozunk? A közösségi munkamodellt idehaza meghonosító Klementz Kata és Panni szerint nem, de nem is kell.

Klementz Kata és Panni tökéletesen kiegészítik egymást: Panni a kotta, Kata a dallam, és csakis együtt tudnak muzsikálni – legalábbis így jellemezte őket néhány éve egyik ismerősük. Ők az elsők, akik a közösségi iroda kultúráját megismertették Magyarországgal. A 2009-ben indult Loffice ma öt helyszínen nyújt tapasztalat- és tudásmegosztást lehetővé tevő, vállalkozás-ösztönző szolgáltatásokat és stílusos tereket a közös munkához.

“Lehetetlen az egyiket a másikról lehámozni”

Más érdeklődésük ellenére már a gyerekkorukban is szoros volt a testvérpár kapcsolata. Kata később jogot tanult, és közben a kreatív dolgok kötötték le, Panni közgazdaságot hallgatott, és a pénzügy érdekelte. Mondhatnánk, hogy nincs átfedés, de éppen ezért remekül kiegészítik egymást. Erre fiatalon jöttek rá, és azóta is együtt építik vállalkozásukat.

Az első lépések megtételéhez részben a családi tőke segítette őket. A testvérek számára egyértelmű volt, hogy azzal valósítsák meg álmaikat, akire maximálisan számíthatnak. Kata a biztonságos és támogató szavakkal írja le a testvérrel közös vállalkozás indítását. Ugyanakkor kihívás számukra a munkát a magánélettel összeegyeztetni, hiszen – ahogy mondja – „lehetetlen az egyiket a másikról lehámozni”. Így ezt adottságként kezelik, és próbálnak együtt élni vele.

Az alapértékek a legfontosabbak

“Közös a célunk, megvan az összhang” – mondják a Klementz lányok, hozzátéve, hogy ha a partnereknél az értékrend azonos, akkor eltérő személyiségtípusuk ellenére is egyet tudnak érteni a cégvezetés alapkérdéseiben.

„Néhány évvel ezelőtt azt mondta rólunk egy barátunk, hogy azért működünk együtt ilyen jól, mert tökéletesen kiegészítjük egymást.” Úgy érzik, együtt képesek mindent megoldani. És ez ma már nem csupán egy érzés, hanem tapasztalat.

“Jelenleg például én helyettesítem Pannit azokon a területeken, ahol a babázás miatt nem tud teljes erőbedobással részt venni” – meséli Kata. A jó vállalkozó alapismérve a változásokhoz való hatékony alkalmazkodás. Panni otthonléte alatt átadott néhány dolgot Katának, de csak ideiglenesen.

Eltérő erősségek kombinációja

A Klementz lányok szerint a Loffice sikerének egyik alapját eltérő erősségeik kombinációja adta. A stratégiai kérdésekben Kata és Panni mindig közösen dönt. Ez az a terület, ahol a közös értékrend, a bizalom és az őszinteség segíti a gyors döntéshozatalt. Ahogy a kardinális kérdésekben megszületett az irány, mindenki a saját maga belátása szerint megy – ismét visszaköszön a bizalom.

“Minden egyéb területet jól körülhatárolható módon felosztottunk egymás között, így nincsenek hatáskörbeli ütközések” – mondják. A kulcsszó itt a körülhatárolt. Nem szabad szürkezónákat hagyni, hanem mindent pontosan definiálni kell. Így rengeteg konfliktus kerülhető el, és mindenki tudja, mely területeken milyen feladat tartozik a felelőssége alá.

Kata kommunikatív, imád közösségben lenni. Különleges képessége van nemcsak kérdezni, hanem hallgatni is – mert felismerte, hogy odafigyeléssel messzire lehet jutni. „Szeretem az embereket, a világ sokszínűségét, a végleteket, imádok élni, alkotni, haladni” – mondja magáról. Igazi csapatjátékos, akinek van humorérzéke és egyedi stílusa is.

Panni egyszerre emberközpontú, törődő és komoly cégvezető. Precízen kezeli a vállalati működéshez szükséges pénzügyeket és egyéb bürokratikus területeket. Előre átgondoltan cselekszik, semmit sem bíz a véletlenre. „Nem szeretem a meglepetéseket, azt viszont annál inkább, ha a csapatunk és a családunk elégedett a munkánkkal” – vallja.

Nincs köztük mindig összhang

A Klementz lányok konfliktuskezelését a nem rokon üzlettársak is eltanulhatnák: „Valamelyikünk enged, vagy érvekkel meggyőzi a másikat, és a két külön nézet megismerésével megtaláljuk a közös nevezőt, míg végül a konfliktus megoldássá nemesül.”

Kata szerint nem kell és nem is lehet mindig összhang. „A kétféle szemszög sokszor más-más megvilágításba helyezi az adott szituációt, ami sok esetben kedvező eredményhez vezet.” Kettejük eltérő szaktudása, nyelvismerete és személyiségjegyei olyan egyensúlyi állapotot eredményeznek, amelyben mindketten magabiztosan mozognak.

Az olyan kedvelt márka esetében, mint a Loffice, rengeteg kooperációs lehetőség adódik. Kata a szíve szerint elég sokra mondana igent, míg Panni inkább a win-win szituációt eredményező együttműködéseket preferálja. A titok az arany középútban rejlik, ahol „mindenki igyekszik a másik kedvére is tenni”. Ahogy Kata érzi: „Én repkedek, ő pedig néha visszahúz a földre, és ilyenkor szeretem a lábam alatt érezni a talajt”.

Szántó Péter cikke eredetileg a HVG Extra Business 2018/2-es számában jelent meg.

Közkeletű tévhit, hogy a vezetésre csak erőskezű és karizmatikus személyiségek alkalmasak. Megfelelő önismerettel és önazonos személyiséggel az is lehet jó vezető, aki nem illeszkedik ebbe a sztereotípiába. Martin Bjergegaard és Cosmin Popa Hogyan legyünk vezetők? című könyve azt a kérdést járja körül, mit jelent bölcs, együttérző, pozitív változásokat előidéző vezetőnek lenni. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

„Türelmesen kerestem a lehetőséget, hogy erre a pályára léphessek”

Az űripar jellemzően nem része a mindennapi beszélgetéseinknek, pedig Magyarország is képviselteti magát a területen: van például saját űrkutatási irodánk is. Vezetője, Tari Fruzsina a gyerekkora óta tudta a célt, az oda vezető utat pedig határozott lépések kombinációjával járta végig. Interjú.