HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iskolában a legtöbben bemagoltuk a verseket és a matematikatételeket. Van, aki ugyanezzel a módszerrel jegyez meg más információkat is. De vajon mennyiben hatékony ez a módszer?

A magolás lényege az ismételgetés. Minél többször elismétlünk valamit, annál nagyobb az esélye, hogy megragad a fejünkben.

Egyes országokban eltérő kifejezést használnak erre a tanulási módszerre. Görögül azt mondják, papagalia, azaz „papagájtanulás”, Franciaországban pedig a par cœur, azaz „szívből” kifejezéssel élnek. Egyik országban sem tartják túl sokra a módszert, a tanárok szerint fontosabb a megértés.

Kína egyes részein úgy hívják, hogy tian yazi, azaz „kacsatömés”, Németországban pedig a der Nürnberger Trichter, azaz „a nürnbergi tölcsér” kifejezést használják, mindkét esetben arra utalva, hogy a tudást egyszerűen beletöltik a diákok fejébe. Kínában ugyanakkor a magolást a tanulás fontos elemének tartják.

Mi a hátránya?

Az információ sokszori elismétlése valóban növeli az esélyét, hogy emlékezetünkbe véssünk valamit, a legnagyobb gond azonban ezzel az, hogy nem kell hozzá megértenünk, amit tanulunk. Ha ugyanis a megjegyzett információt nem igazán értjük, nem fog kapcsolódni a meglévő tudásunkhoz (fogalmakhoz), ezért később nehezebb lesz felidézni.

Ez magyarázza, hogy a bemagolt anyagot miért felejtjük el olyan gyorsan, ha nem gyakoroljuk rendszeresen. Ennek tökéletes példája az a diák, aki a vizsga előtt teletömi a fejét információval, de pár hónap múlva már szinte semmire sem emlékszik belőle.

Magolás vagy önellenőrzés?

Az értelmes tanulás, amely során az új információt megértjük és a meglévő tudásunkhoz kapcsoljuk, általában jobb és tartósabb emlékeket eredményez.

A hatékony tanulás másik módszere az „önellenőrzés”. Ennek az a lényege, hogy rendszeres időközönként ellenőrizzük a megjegyezni kívánt információt a memóriánkban, még aznap vagy később.

Miután megpróbáltuk felidézni, összevetjük az információ helyességét az eredeti adatokkal. Az önellenőrzés hatékonyabb a magolásnál, és jobb módszer a memória fejlesztésére.

Egy gyakorlati példa

Tegyük fel, hogy az alábbi adatokat szeretnénk megjegyezni egy vetélkedőre, amin egy hét múlva veszünk részt. Magoljuk be az első 3 tényt: egyenként ismételjük el  őket hangosan tízszer! Ezután egy nap alatt tanuljuk meg a másik 3 tényt önellenőrzéssel! Olvassuk el őket újra, majd később a nap folyamán ellenőrizzük a tudásunk!

Addig folytassuk, amíg mindhárom tényt hiba nélkül fel nem tudjuk idézni. Két nap múlva próbáljuk felidézni mind a 6 tényt.

- 2009-ben 528 millió ember élt az észak-amerikai kontinensen.

- Az Egyesült Királyságban a férfiak várható élettartama 77,6 év, a nőké 81,7 év.

- A Vénusz légkörét elsősorban szén-dioxid alkotja.

- Az oximoron két ellentétes értelmű szó összekapcsolása (például fülsiketítő csend).

- 2005-ben Algéria 15 éves és annál idősebb lakosságának 34%-a volt analfabéta.

- Az egymérföldes síkfutás világrekordját egy marokkói atléta tartja, aki 1999-ben 3 perc 43 másodperc alatt futotta le a távot.

A fenti cikk egy szerkesztett részlet a Fejleszd a memóriád! című könyvből. Önnel is előfordult már, hogy nem emlékezett arra, hogy hova tette a kulcsot? Bemutatkozott valakinek, akit elvileg már ismert? Elfelejtett egy születésnapot vagy valamilyen fontos évfordulót? Pascale Michelon könyve segítségével csökkentheti a feledékenységet, és javíthatja az általános mentális állapotát. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

Mit akar a Renault a Nissan-tól, és a Nissan a Renault-tól?

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi