HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan kerülhetjük el, hogy megvezessenek minket napjaink bonyolult, egyetlen ember számára megérthetetlen világában? – teszi fel a kérdést új könyvében Yuval Harari történész.

Yuval Noah Harari izraeli sztártörténész a 21 lecke a 21. századra című könyvében arra keresi a választ, milyen globális kihívásoknak kell megfelelnie a közeljövő uralkodó társadalomirányító rendszerének. Az egyik fejezetben az igazság illetve az igazságtalanság, valamint a valóság illetve a fikció elkülönítésének nehézsége is szóba kerül.

Ebben - mint azt az Urbanlegends.hu idézi - Harari arról ír, hogy a propaganda és a dezinformáció nem új dolog: az emberiség mindig is a post-truth korában élt. Ennek oka szerinte az ember azon tulajdonságán alapul, hogy fikciókat talál ki és hisz el – így tudnak ugyanis emberek tömegei hatékonyan együttműködni, és ennek köszönhetően hódították meg a világot is.

“Az a kitalált történet, amiben ezer ember hisz egy hónapig, álhír. Az, amelyikben milliárdok hisznek ezer évig, már vallás, és jobban tesszük, ha nem hívjuk álhírnek, ha nem akarjuk megbántani (és magunkra haragítani) a híveit”

– írja Harari, aki persze nem tagadja a vallások hatékony közösségszervező erejét és más jótékony hatásait.

Harari szerint az emberek számára az igazság sosem volt kiemelkedően fontos. A történelem folyamán szerinte nem a leghihetőbb ideológiák működtek a leghatékonyabban, hanem azok, amelyeknél sikerült megtalálni az egyensúlyt a valóság és a fikció között. Ha kíváncsi a sztártörténész valósággal és álhírekkel kapcsolatos gondolataira részletesebben, olvassa el az Urbanlegends.hu bejegyzését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Miben rejlik a média tudatformáló hatalma?

A sajtó úgy láttatja magát, mint ami a valóság hiteles képét nyújtja, holott nem rendelkezik a valóság leírásának mindent átfogó képességével – véli Alain de Botton író-filozófus.

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

A brit vízumrendszerbe is betörhettek az oroszok

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Novák Katalin: összefogással még több koraszülöttből lehet egészséges felnőtt

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Roncsból milliárd - csak jó helyen kell csinálni

Roncsból milliárd - csak jó helyen kell csinálni

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt

Károly herceg kitüntette Tom Hardyt