HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi zajlik a rendkívül sikeres emberek elméjében? Ha a kihívásokkal szembenézve szeretnénk összeszedettek és kitartók maradni, próbáljuk alkalmazni az alábbi, hasznos és pozitív gondolkodásmódokat!

A sikernek számos különböző formája lehet, és mindenkinek megvan a maga elképzelése arról, mi számít teljesítménynek. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a világ legsikeresebb emberei hasonló életfelfogást vallanak. Ha képtelenek vagyunk motiválni magunkat, akkor próbáljuk ki ezeket, és nézzük meg, hogy lendületet kapunk-e tőlük!

1. Az elért eredmény fontosabb, mint a hatalom.

Némi hatalom szükséges lehet céljaink eléréséhez és a dolgok megvalósításához, ám ez eszköz, nem pedig cél. A lényeg, hogy úgy érezzük, tettünk valamit, ami saját értékrendünk szerint értelmes.

2. Ez az én felelősségem.

A sikeres emberek jellemzően úgy vélik, hogy saját erőfeszítéseik számítanak a legtöbbet. Fontos, hogy azt tegyük, amit tenni kell, és ne várjunk mások bátorítására vagy iránymutatására! A felelősségvállalás azt is jelenti, hogy tudjuk, mikor kell segítséget kérni.

3. Ez egy lehetőség, nem pedig fenyegetés!

Amikor  kihívással szembesülnek, a legjobban teljesítőket jobban izgatja a kínálkozó esély, minthogy azon aggódjanak, mi történhet kudarc esetén. Tudják, hogy mindenért küzdeni kell, ami értékes: a nehézség csupán azt jelzi, megéri dolgozni érte.

4. Élvezni fogom!

A kitartás elégedetté tesz, a rámenősebbek pedig könnyen rákaphatnak ennek az ízére. A hosszú távú összpontosítást játéknak is felfoghatjuk, amelyben minden napot, amelyen kitartunk a célunk mellett, győzelemnek élünk meg. Ha erőfeszítéseinkhez játékosan viszonyulunk, akkor kevésbé leszünk stresszesek.

5. A tehetség miatt nem érdemes aggódni.

A velünk született képesség kiindulópont lehet az esetleges sikerhez, de gyakorlás nélkül a természet adta tehetség nem fog fejlődni csakúgy, mint a használaton kívüli izom. Míg a velünk született tulajdonságokkal nem sok mindent tudunk kezdeni, jó adottságainkkal elég sokat. Még a tehetségeknek is folyamatosan dolgozni kell készségeik fejlesztésén.

6. A kemény munka lenyűgöző.

Akik saját területükön kiemelkedőek, csodálatra méltónak tartják a szorgalmas munkát, az elszánt embereket pedig érdekesnek. Jól érzik magukat, mert értékeik szerint élnek, és hajlandóak hosszú időn át keményen dolgozni.

7. A kudarc nem jelent sokat.

Ha valami az első néhány alkalommal nem működik, akkor a sikeres emberek ezt általában tanulási folyamatként fogják fel, és folytatják. Jóval több kudarc kell, hogy elkezdjenek valamit lehetetlennek tartani.

8. Ne égessük fel a hidakat!

Lehet, hogy nem kedvelünk valakit, de attól még előfordulhat, hogy együtt kell vele dolgoznunk a jövőben. Soha nem tudhatjuk, hogy kinek a fülébe fog eljutni viselkedésünk híre, ezért kifizetődő fenntartani a profizmust.

9. Ne rekedjünk meg!

Nem fejlődünk a gyakorlással, ha mindig ugyanazokat a dolgokat gyakoroljuk. A „tudatos gyakorlás” – vagyis a megszokottnál kissé magasabb szinten végzett, folyamatos gyakorlás – eredményesebb.

10. Mi a következő lépés?

Az idő múlásával folyamatosan fejlődünk, így várhatóan céljaink is változnak. A kimagasló teljesítményt nyújtó emberek felhasználják a visszajelzéseket, és következő lépéseiket az új információk alapján határozzák meg. A tanulás folyamán értékeljük újra céljainkat!

A fenti cikk a Siker: a teljesítmény pszichológiája című könyv szerkesztett részlete. Hogyan győzzük le a sikertől való félelmünket? Megteremthető-e az egyensúly karrier és magánélet között? A Siker...közérthetően magyarázza el a teljesítménnyel kapcsolatos pszichológiai kutatások eredményeit, és könnyen alkalmazható módszerekkel segíti a kitűzött célok elérését. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

A cégeknél a munkaidő általában a munkáé, a gyakorlás pedig különleges alkalmakon zajlik, például egy tréningen. De be lehet-e vinni a gyakorlást a mindennapi tevékenységekbe? A kiemelkedő teljesítmények okait 30 éve kutató Anders Ericsson szerint igen.

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg