HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kreativitás az a képesség, hogy a létező elemeket újfajta formában képzeljük el. Az alábbi hat módszert használva bárki serkentheti képzeletét és kíváncsiságát.

1. Azonosítsuk a problémát!

Amikor új kihívással vagy problémával szembesülünk, szakítsunk időt a gondos megfigyelésre, valamint a probléma azonosítására és újradefiniálására. Amennyire csak lehet, legyünk nyitottak: könnyű hozzászokni a jelenlegi állapothoz, különösen, mert a modern élet tele van figyelemelterelő tényezőkkel. Ehelyett próbáljunk meg éberen odafigyelni a dolgok jelenlegi állására, és hogy miként lehetne jobbá tenni – gondoljuk végig, hogy valami miért úgy van, ahogy! Álljunk ellen az egyszerű vagy közismert magyarázatoknak!

2. Merüljünk el!

Az előkészítés és az elmélyedés kulcsfontosságú. Ne ragaszkodjunk görcsösen a hirtelen megvilágosodás eszméjéhez! A felkészülés is lehet kreatív tevékenység: sokszor a legjobb „inspirációk” hosszú és komoly foglalatoskodás eredményei. Minél többet tudunk, annál jobb ötleteink lesznek, úgyhogy kutassunk, és ismerkedjünk meg alaposan a témánkkal!

3. Gyakoroljuk az ötletgyűjtést!

Neurális hálózataink jól bejáratott szálakon futnak – így agyunk energiát takarít meg. Jellemzően komplett kategóriák és szabályok élnek a fejünkben, ám ezek akadályozhatják az innovációt. Fölöttébb hajlamosak vagyunk arra is, hogy minél nagyobb a stressz, annál inkább biztosra menjünk. A legjobb védelem ez ellen a gyakorlás: nyugodt körülmények között rendszeresen gondolkodjunk új ötleteken, amikor valóban nem számít, ha netán használhatatlanok. Így kényelmes környezetben erősíthetjük meg kreatív "izmainkat", és növelhetjük hitünket, hogy képesek vagyunk új lehetőségeket megteremteni.

4. Hagyjuk érni ötleteinket!

Ha van egy ötletünk, nem kell azonnal rohannunk megvalósítani. Természetesen előfordulhat, hogy szeretnénk kihasználni a pillanat hevét, de a kreatív folyamat a pihenőidőben is folytatódik. Ezért sokat jelenthet, ha hagyjuk érni az ötletet. Adjunk a tudatalattinknak egy kis időt a dolgok finomítására!

5. Ellenőrizzük és értékeljük ötleteinket!

A kreativitás magában foglalja az ötletek ellenőrzését is. Mely ötletek hasznosabbak, mint amekkora a velük járó kockázat? Melyeknél érezzük úgy, hogy megéri belefektetni az energiát és megvalósítani? Melyik tükrözi a legjobban értékeinket? Itt különösen jól jön a támogatás, és ha terveinket biztonságos környezetben vitathatjuk meg.

6. Teszteljünk és valósítsuk meg ötleteinket!

Nincs értelme tesztelni egy meg nem írt regény cselekményét vagy egy újfajta motor elnagyolt rajzát, mert az ötletnek legalább az első tervezési vagy a prototípusszakaszban kell lennie, hogy bárki is tájékozott véleményt alkothasson róla. De mihelyt van valami kézzelfogható, amit megmutathatunk, teszteljük! Minden kreatív törekvésben benne van a bizonytalanság és a kudarc esélye, és a hibák korai feltárása és kijavítása jobbat tesz önbizalmunknak, mint ha akkor szembesülnénk a hibával, amikor már jóval előrébb járunk. Teszteljük addig, amíg nem a végleges formánál vagyunk – ezzel kiküszöbölhető a szorongás a teljesítmény miatt, hisz most még senki sem vár el tökéletességet.

A fenti cikk a Siker: a teljesítmény pszichológiája című könyv szerkesztett részlete. Hogyan győzzük le a sikertől való félelmünket? Megteremthető-e az egyensúly karrier és magánélet között? A Siker...közérthetően magyarázza el a teljesítménnyel kapcsolatos pszichológiai kutatások eredményeit, és könnyen alkalmazható módszerekkel segíti a kitűzött célok elérését. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Mi a hatékony munka titka? Mutatunk 6 segítő tippet!

Az embernek szüksége van arra, hogy erőfeszítéseit elismerjék, elmélyedhessen a munkájában, ötleteit felhasználják és pozitív munkahelyi légkör vegye körül. A viselkedési közgazdaságtan kísérletei arra mutatnak rá, hogy ezekben az esetekben nő a motiváció, az öröm és a teljesítmény – és végső soron az elköteleződés is.

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Eurostat: A második legszegényebb nép a magyar az EU-ban

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor

Márki-Zay és Lázár városában jár az Erzsébet-utalvány karácsonykor