HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Létezik-e természet adta tehetség, vagy a fenomének sikere esetleg magyarázható valami mással is? – teszi fel a kérdést Anders Ericsson kiválóságkutató.

A pszichológus Anders Ericsson nem nagyon hisz a genetika erejében, ha a kiválóság kiváltó okairól van szó. Pontosabban úgy gondolja, hogy – bár vannak területek, ahol a genetika is fontos – a teljesítményt meghatározó legfontosabb tényező a gyakorlás. Méghozzá annak célzott, tudatos, intenzív és szisztematikus formája, amely kihasználja az emberi agy és test természetes rugalmasságát - mutatja be az Urbanlegends.hu Ericsson munkásságát.

A kiválóságkutató Csúcsteljesítmény című könyvében a “természet adta tehetség” leghíresebb példáira próbál alternatív magyarázatokat adni. A 8 évesen állítólag szimfóniát író, 11 évesen oratóriumot és concertót, 12 évesen pedig operát szerző Mozartról például megjegyzi: a gyerekkori szerzeményeivel kapcsolatos állítások jó eséllyel túlzóak, és a neki tulajdonított művekről nehéz megállapítani, mennyi volt bennük apja, Leopold, és mennyi a kis Wolfgang munkája.

Ami pedig Wolfgang Mozart 11 évesen írt concertóit illeti: kutatók idővel rájöttek, hogy ezek kevésbé ismert szonátákra épülnek, vagyis Leopold valószínűleg ezek összegyúrásával gyakoroltatta fiát a szerzői tudás megszerezése érdekében.

Ericsson úgy véli, Mozart első komoly kompozíciói 15-14 éves korában születtek, vagyis abban a korban, amikor már vagy 10 éve folyamatosan gyakorolt apjával. Ez szerinte természetesen nem von le Mozart későbbi érdemeiből, de a veleszületett tehetség teóriáját árnyalja.

Ha kíváncsi, mi Ericsson megoldása Paganini egy húrral előadott, varázslatos koncertjeire, vagy a kosárlabdázó Donald Thomas atlétikai sikereire, esetleg arra, mik a született tehetség teória árnyoldalai, olvassa el az Urbanlegends.hu cikkét!

Vajon a velünk született adottságaink döntik el, miben lehetünk tehetségesek? Hogyan segíthetjük hozzá a gyerekeinket, hogy csúcsteljesítményt érjenek el? Anders Ericsson könyvében három évtized kutatásait egyesíti hatékony tanulási stratégiává, amely alapvetően különbözik mindattól, amit hagyományosan gondolunk az új képességek megszerzéséről. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

A Facebook ereje: millióan látták Orbán feszült arcát

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Legalizálta az abortuszt az ír parlament