HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A XXI. század táptalaja a függőségek kialakulásának, és ehhez még csak tudatmódosító anyagokhoz sem kell nyúlni – mondja Adam Alter, a New York-i Egyetem pszichológia- és marketingprofesszora. Interjú.

HVG Extra Business: Hogyan definiálná a viselkedési függőséget, és mi a legmeghatározóbb különbség a szerfüggőséghez képest?

Adam Alter: Viselkedési függőség minden olyan viselkedési minta, amit nem a szerhasználat vált ki, és amit az illető folyamatosan és kényszeresen megismétel annak ellenére, hogy ez rontja rövid vagy hosszú távú állapotát – legyen az pszichológiai, társas, pénzügyi vagy éppen fizikai. A különbség csak annyi, hogy ehhez nem kell bevinni a szervezetbe drogot, alkoholt vagy nikotint.

Adam Alter

A New York-i Egyetem pszichológia- és marketingprofesszora, a Kijózanító rózsaszín és az Ellenállhatatlan című bestsellerek szerzője. Kutatásai fókuszában az ítéletalkotás, a döntéshozatal és a szociálpszichológia áll, vizsgálja továbbá környezetünk hatásait az emberi észlelésre és viselkedésre.

HVG Extra Business: Az Ellenállhatatlan című könyvében azt írja, hogy a cigarettáról vagy a körömrágásról úgy lehet leszokni, ha valami más elfoglaltsággal helyettesítjük azokat. Van konkrét tanácsa?

Adam Alter: Olyan helyettesítő viselkedést kell választani, ami ugyanazokat a pszichológiai szükségleteket elégíti ki. Aki a körmét rágja, annak legelőször is fel kell tennie a kérdést magának, miért teszi. Szorongásból? Unalomból? Ha megvan a válasz, akkor – ha a jövőben elfogja ez az érzés – az új, helyettesítő szokását kell elővennie. Ez lehet rágógumi, cukorka, de még játék is. Utóbbi persze lehetőleg ne olyan legyen, ami megint csak viselkedési függőséget okoz.

Leszokna a cigiről vagy a körömrágásról? Így terelheti el a figyelmét!

Az addiktív viselkedésformákon való felülkerekedés kulcsa az, hogy valami mással helyettesítjük őket - mutat rá Adam Alter pszichológiaprofesszor Ellenállhatatlan című könyvében. Ez a dohányosokra ugyanúgy igaz, mint például a viselkedési függőségben élőkre.

HVG Extra Business: A könyvében a heroinhoz hasonlítja a World of Warcraft online játékot, míg pozitív példaként említi a vasútmodellezést. Tényleg ennyire éles határt lehet húzni a „jó” és a „rossz” szenvedély között?

Adam Alter: Ugyanaz a tevékenység lehet kényszeres és harmonikus is. Tehát a modellvasútozás is lehet káros, ha az a család életét tönkreteszi, vagy ha az ember túl sok időt és pénzt áldoz rá, és emiatt elhanyagolja a munkáját vagy más fontos dolgokat. A szenvedély addig jó, amíg gazdagítja az életünket. Amíg valódi örömet okoz, és szórakoztat. Amíg hódolunk neki, de nem köti le minden pillanatban a gondolatainkat, és mellette tudunk foglalkozni mással is.

HVG Extra Business: A digitális kor, amelyben élünk, kedvez a függőségek kialakulásának?

Adam Alter: Abszolút, több ok miatt is. Egyrészt az emberi viselkedést mostanra jobban értjük, mint valaha. Ennek a tudásnak a birtokában a techcégek képesek olyan programokat és alkalmazásokat létrehozni, amelyek maximálisan addiktívak. Ráadásul akkora mennyiségű adat áll a rendelkezésükre, hogy még e tudás nélkül is lemérhetik, mi működik és mi nem, és ennek megfelelően a kényszeres cselekvést, viselkedést kiváltó funkciókat tartják meg. A harmadik ok pedig a társadalom állapota: a magány, a kétség, a depresszió, a kimerültség, a veszélyérzet erősen jelen van sokak életében. Ezek az emberek nyitottak az olyan viselkedési minták felvételére, amelyek rövid távon a jobb közérzet ígéretével kecsegtetnek.

A mobiljával kel és fekszik? Percenként nézi a leveleit? Sokkal rosszabb is jöhet még!

A fejlett világ lakóinak fele függő valamitől, és ez a valami a legtöbb esetben egy viselkedésforma. Mérnökök hadai dolgoznak azon, hogy az emberi természet sajátosságait kihasználva addiktív felhasználói élményeket tervezzenek. Adam Alter pszichológiaprofesszor gondolatai a függőség jövőjéről.

HVG Extra Business: Lehetne-e az említett tudást és a viselkedési függőséget jó célokra is használni? Lát-e esetleg pozitív példákat maga körül?

Adam Alter: Üres élményeket és szórakozást nyújtó termékekkel természetesen könnyebb függőséget elérni, ennek megfelelően az anyagi haszon is jóval nagyobb. Könnyebb az emberek bizonytalanságérzésére és szociális szükségleteire játszani, lásd az Instagram és a Facebook példáját, mint arra bátorítani őket, hogy tanuljanak vagy növeljék megtakarításaikat. Pár cég ezzel együtt próbálkozik oktatási, vagy éppen a nyugdíj-előtakarékosságot népszerűsítő alkalmazásokkal. De ez nem könnyű menet.

HVG Extra Business: Még nagyobb lesz-e a kísértés, ha egyszer a virtuális valóság mindenki számára elérhető, mindennapos árucikké válik?

Adam Alter: Ez a legnagyobb félelmem. Ha már a sík képernyőknek is nehezen állunk ellen, képzeljük el, mit hoznak majd a VR kütyük, amelyek tökéletesen kiszakítanak az itt és most valóságából.

HVG Extra Business: Saját gyerekeit hogyan próbálja megóvni a negatív hatásoktól? Tilt vagy korlátoz valamit az életükben?

Adam Alter: A cél az volt, hogy kétéves korukig megóvjuk őket a kijelzők és képernyők használatától. Ez a fiam esetében könnyebben ment, hiszen ő volt az első gyerek. A lányom azonban már egyévesen ott ül a fiam mellett, és nézi a Szezám utcát és egyéb műsorokat. Mi magunk is sokat dolgozunk azon, hogy amikor a közelünkben vannak, lehetőleg minél kevesebbet használjuk a képernyőket és a telefonjainkat.

Geri Ádám cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Business 2018/4-es számában olvasható el.

Percenként nézegeti az e-mailjeit? A lájkok és tweetek bűvöletében él? A telefonjával kel és fekszik? Ha a fenti kérdések közül akár csak egyre is igen a válasz, jó eséllyel ön is „viselkedési függő”. Ellenállhatatlan című könyvében Adam Alter a viselkedési szenvedélybetegségek szakértő elemzését adja, valamint ötleteket ad arra, hogyan szabhatunk gátat a folyamatnak. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

A pénz sosem lehet kizárólagos motiváció

A magas pozícióban dolgozók sokszor valódi belső szükségleteikről is elfeledkeznek, és csak a társadalmi pozíciójuknak akarnak megfelelni, amin az esetek nagy részében csak egy tragédia bekövetkezése után változtatnak – mesél tapasztalatairól Csatlós Csilla coach.

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Kitiltották a parlamentből a titokban fotózó Echo Tv-st

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli