HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Betegnek lenni önmagában is stresszes, de a stressz is fokozhatja a megbetegedés esélyét. Ha tudjuk, milyen kapcsolat van az elme és a test között, segíthet észrevenni, amikor oda kell figyelnünk magunkra.

Előfordult már, hogy pont egy stresszes időszak után betegedtünk meg, amikor esélyünk lett volna kifújni magunkat? Elképzelhető, hogy a Marc Schoen amerikai pszichológus által „leeresztéshatásnak” nevezett jelenség áldozatai voltunk. A probléma az, hogy miközben a stresszhormonok aktiválják az immunrendszert akut stressz esetén, lappangó vírusokat is feléleszthetnek, amelyek aktiválódhatnak, amikor a stressz elmúltával megnyugszik az immunrendszer.

Az ízületi gyulladás és más, krónikus fájdalommal járó betegségek rosszabbnak tűnhetnek a megterhelés utáni leeresztéskor. A kémiai anyagok a szervezetünkben – mint a kortizol és a noradrenalin – stresszválasz alatt elnyomhatják a fájdalomérzetet, így sokan nem érzik, hogy megerőltetik a testüket. A hatása akkor jelentkezik, amikor ezek a kémiai anyagok visszatérnek az átlagos szintre.

Schoen azt tanácsolja: a krízis végéhez közeledve ne váltsunk hirtelen relaxáló módba. Hagyjunk időt a lehiggadásra, hogy az agyunk stresszválasza fokozatosan alkalmazkodjon, és az immunrendszer elég aktív maradjon a fertőzések leküzdéséhez. Akár a stressz betegít meg, akár a betegség tesz fogékonyabbá a stresszre, fokozatosan eresszünk le: kerüljük a végleteket, és megfontoltan térjünk vissza a szokásos életünkhöz.

Először is végezzünk egy kis testmozgást: például kocogjunk vagy lépcsőzzünk naponta párszor 5-6 percig. Emellett találjunk szellemi kihívásokat, például kirakózzunk vagy sakkozzunk fél-egy órán keresztül. Ha három napon át – Schoen szerint ez a kritikus időszak – fenntartjuk ezt az aktivitási szintet, megőrizhetjük az egészségünket.

Betegszabadság

Ha túlságosan betegek vagyunk a munkához, ne stresszeljük magunkat azzal, hogy bűntudatot érzünk, amiért kiveszünk egy napot. Íme néhány mondat, amellyel a betegszabadság bejelentésekor emlékeztethetjük magunkat és a munkáltatónkat, hogy helyesen cselekszünk:

Nem akarom, hogy a többiek is elkapják  a betegségemet.

Kevesebb munkaidő vész kárba, ha egy-két napot kiveszek, és leküzdöm a betegséget.

Ma nem tudok bemenni, túl beteg vagyok ahhoz, hogy gondolkodni tudjak.

Pihennem kell egy napot, hogy talpra tudjak állni.

Vegyük komolyan a tüneteket!

Krónikus betegség vagy fogyatékosság esetén gyakran noszogatnak közhelyekkel – „Minden okkal történik” –, hogy kerekedjünk felül az állapotunkon. A legtöbb beteg vagy fogyatékos embernél ezek a mondatok csak még tovább fokozzák a stresszt, mert a valódi üzenetük az, hogy a másik fél nem akarja hallani a panaszaikat. Megnyugtató lehet a tudat, hogy az orvosok nem szeretik, ha a betegek elbagatellizálják a tüneteiket.

Egy 2007-es indiai tanulmány szerint azok, akik alábecsülik egy állapot súlyosságát, általában késleltetik, kerülik vagy akadályozzák a kezelést. A társas támasz sokat segíthet, ezért olyan társakat válasszunk, akik felvidítanak, de akikkel őszinték is lehetünk a roszszabb napokon.

A stressztől néha akkor is betegnek érezhetjük magunkat, ha testileg minden rendben. Az érzelmi feszültség valós testi tüneteket, például fejfájást vagy kiütést okozhat. Ha gyakran tapasztalunk ilyesmit nyilvánvaló okok nélkül, kérdezzük meg háziorvosunkat, állhat-e a stressz a háttérben. Ez nem jelenti, hogy a tünetek nem valósak, és „beképzeljük” őket. Fontos, hogy ne becsüljük alá, a stressz milyen kellemetlen, sőt fájdalmas hatásokat képes kiváltani.

A fenti cikk részlet a Stressz: A feszültségoldás pszichológiája című könyvből.

Éreztük már úgy, hogy nem tudunk megbirkózni az előttünk álló kihívásokkal? Aggódunk, hogy nem leszünk képesek megfelelni a családi és munkahelyi elvárásoknak? Nem értjük, miért mindig a szabadságunk alatt betegszünk meg? A Stressz: A feszültségoldás pszichológiája című könyv közérthetően mutatja be, hogyan hat a stressz a szervezetünkre, és mit tehetünk ellene. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel. 

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Lebukott az egyik leghíresebb vegán youtuber, évek óta átvágta a követőit

Kivágtak több fát a Tabánban

Kivágtak több fát a Tabánban

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Nyitva hagyta a kocsiajtót, mire visszaért, egy koala mászott a hátsó ülésre – videó

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó