HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kreativitás a közhiedelemmel ellentétben fejleszthető, és léteznek olyan konkrét dolgok, amelyekkel ösztönözhetjük a kibontakozását.

Ha gyakran előfordul, hogy mindenféle kifogásokra hivatkozva kerüljük a kreatív feladatokat, lehet, hogy a kreativitásunk tagadása annyira lefoglal bennünket, hogy észre sem vesszük, milyen sok, eredeti ürügyet tudtunk összeszedni. De azt sem, hogy mennyire erős önbizalmat, belső hitet igényel, hogy a képességeinket ilyen magabiztosan tagadni tudjuk.

Hogyan néz ki a kreatív folyamat?

Włodzisław Duch neurokognitív tudós szerint a kreatív gondolkodás során egy jól felismerhető folyamat zajlik az agyban. Az egész egy felkészülési szakasszal kezdődik, amely során tudatosan megismertetünk az agyunkkal minden fontos információt. Ezek aktiválják a megfelelő idegi áramköröket az agy nyelvi központjában, illetve bekapcsolnak egyéb területeket is. Ezek az agyi „alhálózatok” ezzel előhangolódnak, aktivitásuk fokozódik, majd kölcsönösen egymást ingerelve mindenféle kapcsolatokat alakítanak ki.

Duch megállapítása szerint időt kell szánnunk az igazán bonyolult problémák megoldására, mert szükségünk van egy „inkubációs időszakra”, amikor az agyi áramkörök folyamatos aktivitásának köszönhetően különböző átmeneti asszociációkat végzünk el. Az inkubációs szakaszt hívjuk „fantáziálásnak”, ami túlnyomórészt egy tudattalan folyamat.

Ezt követheti egy akár napokig is tartó holtpont, sőt még akár kétségbeesés is, ami egy ideig gátolja a folyamatot. Paradox módon hasznos, mivel ilyenkor csökken az elsődleges áramkörök aktivitása, új agyi áramkörök kapcsolódhatnak be, amelyek szintén segíthetnek megoldani a problémát. Miközben mindez zajlik, a legérdekesebb asszociációk megragadják az agy „központi irányító” részének figyelmét, ami újabb asszociációkhoz és briliáns ötletekhez vezet.

Karl Duncker gyertyás kísérlete

Ha csak bejáratott mechanizmusok mentén gondolkodunk, abból semmi új nem születhet, márpedig az újszerűség alapvető feltétele a kreativitásnak.

Karl Duncker pszichológus kísérletének résztvevői egy gyertyát, egy doboz gyufát és egy doboz rajzszöget kaptak. Arra kérték őket, hogy rögzítsék a gyertyát a parafával borított falra úgy, hogy ha meggyújtják, a viasz nem csöpög le az asztalra. A megoldás az, hogy ki kell üríteni a rajzszöges dobozt, és néhány rajzszög segítségével a falra kell rögzíteni. A gyertyát ebbe kell beleállítani, majd meggyújtani.

Kiderült, hogy azok, akik „funkcionális rögzítettségben” szenvednek, nem veszik észre, hogy a rajzszöges doboz egy különálló, többfunkciós eszköz.

Hogyan tanulhatjuk meg ezt jobban csinálni?

Robert Sternberg és Todd Lubart pszichológusok szerint léteznek olyan konkrét dolgok, amelyekkel ösztönözhetjük a fantáziálási-szűrési folyamatot.

- Először is a lehető legtöbb tudásra kell szert tennünk az adott témában, hiszen nem léphetünk túl egy bizonyos tudásszintet, ha nem vagyunk tisztában az eredeti ismeretanyaggal.

- Másodsorban gyakorolnunk kell bizonyos intellektuális képességeket, például hogy több szemszögből is képesek legyünk látni a dolgokat, vagy hogy felismerjük, mely elképzeléseket érdemes továbbgondolni.

- A harmadik feltétel, hogy „törvényalkotóként” kell gondolkodnunk, vagyis új és működő, nem pedig új és ostoba dolgokat kell kitalálnunk.

- A negyedik, hogy ki kell fejlesztenünk magunkban bizonyos tulajdonságokat, például önfejűvé kell válnunk, hinnünk kell önmagunkban, és késznek kell lennünk arra, hogy legyőzzük az akadályokat.

- Az ötödik, hogy ha lehet, támogató környezetet kell keresnünk.

- Végül pedig ösztönös vágyat, erős motivációt kell éreznünk a cselekvésre. A kreativitáshoz először saját valódi személyiségünket kell megtalálnunk, majd felismerni, amit igazán szeretünk, ezt követően pedig ezért kell küzdenünk.

Eközben pedig automatikusan, mindenféle erőfeszítés nélkül megvalósítunk mindent, amit Sternberg és Lubart javasoltak. Klassz érzés lesz.

A fenti cikk szerkesztett részlet Sarah Tomley Mit tenne Freud? című könyvéből. Vajon mit szólna Carl Gustav Jung ahhoz, ha úgy ötvenévesen egy piros Ferrarira vágyunk? B. F. Skinner meg tudná magyarázni, miért nyomkodjuk folyton a telefonunkat? Milyen tanácsot adna Erich Fromm a Nagy Ő keresése kapcsán? Sarah Tomley pszichoterapeuta könyve egyszerre bevezetés a pszichológiába és útmutató az élethez. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Extra Business Business magazin

Hogyan legyünk kreatívak, amikor ég a ház?

Az üzleti életben egyre inkább előtérbe kerül a kreativitás fejlesztése, hiszen a szervezeteket nap mint nap új kihívások érik. A régi jól bevált módszerek már nem működnek, ezért a cégeknek folyamatosan új megoldásokra kell törekedniük.

Az Európai Bizottságot kérik, csináljon valamit a fideszes médiatúlsúly miatt

Az Európai Bizottságot kérik, csináljon valamit a fideszes médiatúlsúly miatt

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Trónok harca: a Brant játszó színész bevallotta, mit vitt magával a forgatásról

Ki fizetne, ha Magyarországon égne le egy templom?

Ki fizetne, ha Magyarországon égne le egy templom?

Képek jöttek az aszteroidáról, amelyikre "bombát" dobtak a japánok

Képek jöttek az aszteroidáról, amelyikre "bombát" dobtak a japánok

Százzal kevesebben haltak meg a Srí Lanka-i terrortámadásokban, mint hitték

Százzal kevesebben haltak meg a Srí Lanka-i terrortámadásokban, mint hitték

Miért nem adnak soha egyenes válaszokat a politikusok?

Miért nem adnak soha egyenes válaszokat a politikusok?