HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha egy ötletet sikeresen szeretnénk megvalósítani - legyen szó akár egy munkahelyi projektről, akár a magánéletről -, stratégává kell válnunk. Az egyéni fejlődés titka az, ha megpróbálunk minél tisztább képet alkotni az aktuális élethelyzetekről, időben hozunk döntéseket, majd megfigyeljük cselekedeteink következményeit - vallja Porkoláb Imre.

Kiszámíthatatlan világunkban az élet egy soha véget nem érő tanulási folyamat, ahol két dologra van szükségünk. Tudatosságra – amelyet csak úgy fejleszthetünk, ha odafigyelünk a környezetünkre, a körülöttünk lévő emberekre, és legfőképpen saját magunkra, belső vágyainkra – és a szintén fejleszthető rezilienciára –, amely szívóssá tesz, és képessé arra, hogy kísérletező szemléletmóddal tekintsünk a világra akkor is, ha elbukunk.

Amennyiben célkitűzéseink világosak, és ezt szem előtt tartva a döntéshozatali folyamatokat képesek vagyunk másoknál gyorsabban futtatni, akkor a többieknél gyorsabban fejlődünk, és idővel olyan szintre juthatunk el, ahol játszi könnyedséggel kezelünk mások számára megoldhatatlan élethelyzeteket. Ez ugyanakkor piacképesebbé tesz bennünket a mai dinamikusan változó környezetben, ahol az innováció elengedhetetlen az életben maradáshoz.

Ez a szemléletmód a különleges katonai erőknél a legjellemzőbb, hiszen keresve sem találni az operátoroknál elhivatottabb, a gerilla-hadviselést tökéletesebben értő embereket, akik tisztában vannak a küldetésükkel, a környezetükkel és a megváltozott játékszabályokkal. Ugyanakkor ezek a harcosok képesek egy nagyobb bürokratikus szervezet keretein belül is folyamatosan megújulni és innovatív módon megközelíteni a problémákat.

A különleges műveleti szervezeti kultúra alapigazságai ezért remek sorvezetők lehetnek bármelyik innovatív szervezet stratégiájának kialakításakor:

1. A hatékony és innovatív vezető nem a válsághelyzetek kialakulása után születik meg

Sikeres szervezeteket (és folyamatokat) nem lehet rövid idő alatt kialakítani. Éppen ezért proaktív szemléletmódra van szükség, amelynek keretében még a válságok kialakulása előtt át kell tekinteni a stratégiát, és folyamatosan törekedni kell az innovációra.

2. Az emberek fontosabbak a technológiánál

A hadviselés alapvetően emberi akaratok összecsapása, és a mai robotikával, valamint mesterséges intelligenciával áthatott korban talán még fontosabb az emberi dimenzió. Például hogyan lehet extrém módszerekkel optimalizálni az emberi test és elme teljesítőképességét, hogy csúcsteljesítményt érhessünk el, és ne égjünk ki?

3. Innovatív vezetőket nem lehet (és nem is szabad) tömegével előállítani

Az átalakító vezetés nem való mindenkinek. Azt kell tehát kitalálnunk, hogyan azonosíthatjuk és választhatjuk ki a megfelelő embereket, illetve miként tudunk bizalmat építeni a csapaton belül. A bizalom és a felelősségvállalás ugyanis elengedhetetlen, ha valóban növelni akarjuk a döntéshozatal és a cselekvés sebességét.

4. Szükség van külső támogatókra

Az üzleti életben, ahol egy innovációs ökoszisztéma keretein belül kell megvalósítani a célkitűzéseinket, fel kell ismernünk, hogy egyedül nem vagyunk képesek sikert elérni, ha viszont másokkal szövetkezünk, rájuk nem egyszerű befolyást gyakorolni.

5. A minőség előbbre való a mennyiségnél

A teljesítmény optimalizációját elősegítő rutinok, a csapatösszetartást eredményező kultúrafejlesztés, illetve az innovatív eszközök révén kialakuló szervezeti struktúra egyetlen innovációs stratégia keretében teszi képessé a nagyvállalatokat, hogy meglepő megoldásokkal álljanak elő.
 
Annak érdekében, hogy egy ilyen innovációs folyamatot sikerrel futtassunk végig a szervezetben, elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk stratégiai előrelátással, felgyorsítsuk a döntéshozatali folyamatokat és a cselekvést, gondosan megválogassuk a szövetségeseinket, és fejlesszük az ezekhez feltétlenül szükséges vezetői képességeket.

Ha aszerint igazgatjuk életünket, hogy összecsapások nélkül is győzelmet lehet aratni, akkor sokkal több lehetőség közül választhatunk, amikor döntésre kerül sor az üzleti és/vagy a magánszférában. Ha pedig vállaljuk a döntéseinkért a felelősséget, és szembenézve önmagunkkal levonjuk a megfelelő tapasztalatokat, fejlődni fogunk.

A fenti cikk Porkoláb Imre A stratégia művészete című könyvének szerkesztett részlete. Hogyan őrizzük meg cégünk versenyképességét és munkatársainkat a folyamatos változás közepette? Mi köze a gerilla-hadviselésnek a startupok sikeréhez? Porkoláb Imre könyve a legújabb vezetéselméleti kutatások eredményeire és gyakorlati tapasztalatokra építve mutatja be, milyen szemlélet teszi képessé a vállalati vezetőket arra, hogy kiszámíthatatlan helyzetekben is győzedelmeskedjenek. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Extra Business Business magazin

Mi különbözteti meg a nagy vezetőt az átlagostól?

A nagy vezetők nemcsak motiválnak, hanem cselekvésre buzdítanak. Aki inspirálni képes, az célt ad az embereknek, vagy az összetartozás érzését nyújtja - vallja Simon Sinek vezetési és marketing-tanácsadó, aki új könyvében egy történelmi párhuzamon keresztül is bemutatja a vezetés és vezetés közti különbséget.

HVG Extra Business Business magazin

Milyen vezetők vonzanak tömegeket?

Azok a vezetők és szervezetek vonzanak tömegeket, akik és amelyek jól kommunikálják azt, hogy miben hisznek - mutat rá Simon Sinek vezetési és marketing-tanácsadó.

A fedélzeti kamera szépen megmutatta, mit csinált vezetés helyett az orosz villamosvezető

A fedélzeti kamera szépen megmutatta, mit csinált vezetés helyett az orosz villamosvezető

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10

Ha nem elég büszke a nemzet, nézzen filmet!

Ha nem elég büszke a nemzet, nézzen filmet!

A bébiételek nagy része olyan cukros, hogy nem való a pici babáknak

A bébiételek nagy része olyan cukros, hogy nem való a pici babáknak

Készül a Thor 4

Készül a Thor 4

Cukrászda nyílik Klapka zálogháza helyén

Cukrászda nyílik Klapka zálogháza helyén