szerző:
hvg.hu

A gyártó szerint a kiégett midibusz tűzoltórendszere működőképes volt, de névtelenséget kérő BKV-dolgozók azt állítják: a készülék valamiért nem volt bekötve.

Semmi baja nem volt a beépített automata tűzoltó-berendezésnek abban a midibuszban, amely két hete égett ki a Széll Kálmán téren. Ez a tűzesetről készített jegyzőkönyvben is benne van – írja a csütörtöki Blikk.

A lap állítása szerint a BKV azóta hallgat, hogy az alig másfél éve üzembe állította török midibusz kiégett. Egy hete bombázzák kérdéseikkel a közlekedési társaságot, de csak annyit közöltek, hogy folyik a vizsgálat.

A buszba épített berendezés gyártója viszont hajlandó volt nyilatkozni. Juhász Csaba, a J&J (PSV) Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy tartottak egy szemlét a BKV kelenföldi garázsában, ahova elszállították a busz roncsát. A katasztrófavédelem szakemberein és a tűzbiztonsági cégen kívül a szemlén ott volt még a buszt gyártó cég képviselője, a BKV, valamint a BKK is.

A tűz után a BKK tulajdonában lévő valamennyi Karsan Atak járműbe beépített Fogmaker tűzoltórendszert átvizsgálták, és azok működőképesek – közölte Juhász Csaba.

A lap kérte a katasztrófavédelmet, mutassák meg, mi került bele a jegyzőkönyvbe, de szóvivőjük szerint ezt nem tehetik meg.

Nevük elhallgatását kérő BKV-s dolgozók úgy tudják: a tűzoltókészülék azért nem olthatta el a lángokat, mert valamiért nem kötötték be.

A Blikk szerint pár nappal korábban a Móricz Zsigmond körtéren kezdett füstölni egy ugyanilyen busz, és annak okáról sem tudni semmit.

A török járművek azóta is közlekednek a Várbusz vonalán. A BKK 909 millió forintért 16 darabot vásárolt korábban a török gyártású Karsan midibuszból 2015 novemberében. A BKV további 24 vásárlásra szerzett vételi jogot, de a tűzeset után azt közölték: egyelőre nincs napirenden újabb darabok beszerzése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sérülés miatt idén már biztosan nem lép pályára James Rodriguez

Sérülés miatt idén már biztosan nem lép pályára James Rodriguez

Volt fideszes polgármester lesz Botka kihívója Szegeden

Volt fideszes polgármester lesz Botka kihívója Szegeden

Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon

Zsoldosból süteményárus, néhol már virágzik az üzlet a szíriai romokon

Az oroszok díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst

Az oroszok díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst

Visszaveszi legfontosabb elismerését Mianmar vezetőjétől az Amnesty International

Visszaveszi legfontosabb elismerését Mianmar vezetőjétől az Amnesty International

Lemondott az izraeli védelmi miniszter a gázai tűzszünet miatt

Lemondott az izraeli védelmi miniszter a gázai tűzszünet miatt