szerző:
László Ferenc

A négykarikás német vállalat hazai gyára egy új kompakt divatterepjáró gyártásának beindításával ünnepli meg alapításának 25. évfordulóját.

Az Audi Hungaria tavaly év elején jelentette be, hogy 2018-tól Magyarországon fogják gyártani az Audi kompakt SUV modelljét, a Q3-at. Czechmeister Mónika, a cég kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az új típus gyártásának beindításához idén egy 90 ezer négyzetméteres üzemet építettek fel, ahol 700 robot támogatja majd az emberi munkát.

Mint megtudtuk, az első néhány Audi Q3 karosszéria már el is készült Győrben, az új modell sorozatgyártása pedig az eredeti terveknek megfelelően jövőre kezdődik majd meg. Arra egyelőre nem kaptunk választ, hogy pontosan mikor. A Q3-ast Európában eddig a spanyolországi Martorellben gyártották, itt viszont már nem fog több ilyen modell készülni. Magyarul nem a gyártás bővítéséről, hanem gyártásáthelyezésről van szó.

Az Audi idén körülbelül annyi autót és motort gyárt Győrben, mint az előző esztendőben, de jövőre jelentős kapacitásnövekedés várható. Ez egyrészt a Q3 megérkezésének, másrészt a villanymotorgyártás megkezdésének tudható be. Az Audi a közelmúltban kezdte meg az elektromotorok győri próbagyártását, melyet 2018-ben követ majd a tömeggyártás beindítása.

©

Kérdésünkre, miszerint várható-e a jövőben, hogy az Audi Győrben kezdi majd meg egy immár tisztán elektromos hajtásláncú új modell gyártását, Czechmeister Mónika annyit válaszolt, hogy az Audi Hungaria szívesen áll az új kihívások elébe. A kommunikációs vezető szerint a győri gyár rendkívül rugalmas működésű, és a többi Audi-üzemhez hasonlóan várhatóan versenybe száll majd az új elektromos autók gyártásának elnyeréséért. Az Audi első e-autója egyébként Brüsszelben fog készülni, és várhatóan 2018 végétől lesz kapható.

Az Audi jelenleg a következő modelleket gyártja Győrben: A3 Limousine, A3 Cabriolet, TT Coupé és TT Roadster. Ezek mellé jövőre csatlakozik a Q3, egy évvel később pedig a Q4. A zászlóshajó Q8 gyártása ugyancsak 2019-ben fog megkezdődni, de nem Győrben, hanem Pozsonyban.

Az új Q3, a Q4 és a Q8 közös vonása, hogy hivatalosan még egyik sem lett bejelentve. Míg a Q4 és a Q8 minden előzmény nélküli vadonatúj modell, addig a Q3-at 2011 óta gyártják, és Győrben már a második generációs kiadás fog legördülni a gyártósorokról. A mellékelt fotókon még az első generációs Q3 látható.

Előzetes információk szerint az új Q3-as hosszabb és nagyobb tengelytávú lesz az elődjénél, méretesebb lesz a csomagtartója és új motorokat is kap. Természetesen plugin hibrid változat is lesz belőle, az RS csúcsmodell kapcsán pedig 400 lóerős teljesítményről pletykálnak. Nincs kizárva továbbá, hogy tisztán elektromos változat is lesz a Q3-asból, melyben az elektromos VW Golf továbbfejlesztett hajtásláncával találkozhatunk majd.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emberi roncs lett a hajdani drogkirály, de azért két volt államfőbe még belemart

Emberi roncs lett a hajdani drogkirály, de azért két volt államfőbe még belemart

Rossz hírt kaptak a pereskedő devizahitelesek az Európai Bíróságtól

Rossz hírt kaptak a pereskedő devizahitelesek az Európai Bíróságtól

A Telekom ügyfele? Lehet, hogy épp most kapott ingyen 4 GB mobilinetet

A Telekom ügyfele? Lehet, hogy épp most kapott ingyen 4 GB mobilinetet

Megbukott a Pentagon a történetének első könyvvizsgálatán

Megbukott a Pentagon a történetének első könyvvizsgálatán

Gruevszkiről kérdezték Orbánt, egy mondatban válaszolt

Gruevszkiről kérdezték Orbánt, egy mondatban válaszolt

Finta mehet, jön más - egymilliárd forintot fizetett az állam, most kidobja a terveket

Finta mehet, jön más - egymilliárd forintot fizetett az állam, most kidobja a terveket