szerző:
hvg.hu

Nyugalom, nem tervezési hiba miatt, hanem szándékosan lett ilyen ez az amúgy igen sikeres francia kocsi.

Egy autó kapcsán az esetek 99,99 százalékában egyetlen tengelytáv értéket szoktak megadni a gyártók: ez a szám ugyebár méterben, vagy centiméterben azt a távolságot adja meg, ami az első és hátsó tengely, vagyis a kerekek forgásközéppontja között található. A Renault 16 esetében viszont nem volt elég egy tengelytávolságot megadni.

A miértre egyszerű a válasz, ugyanis a francia gyártó 1965 és 1980 között több mint 1,84 millió példányban eladott modelljének más tengelytávja volt bal és jobb oldalt. Bal oldalon 2,72 méter, az ellentétes oldalon pedig 2,65 méter volt a tengelyek közötti távolság. Mindezt jól demonstrálja az alábbi fotó, amin a hátsó ajtó és a kerékjárati ívek között oldalanként eltérő távolságot érdemes jól megfigyelni:

©

Ennek a különleges tervezési megoldásnak azért szavaztak bizalmat a mérnökök, mert ily módon olyan torziós rudas felfüggesztést tudtak szerelni a kocsiba, ami kivételesen jó rugalmazási komfortot biztosított, még rossz utakon is. Mutatjuk a felfüggesztést, ami konkértan ilyen volt:

©

Az oldalanként 7 centiméteres tengelytáv különbségű, ferdehátú Renault 16 közkedvelt családi autó volt a maga korában, utódja pedig a Renault 20 lett.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!