szerző:
hvg.hu

Támadnak az önvezető autók, de a bajor márka még jó ideig megadja a vezetés élményét a sofőröknek.

A valamilyen szinten önvezetésre képes autókat egy ötös skálán osztályozzák, melyen a Level 1-es járművek a legbutábbak, a Level 5-ösök pedig olyanok, hogy mindenfajta emberi beavatkozás nélkül képesek a közúton történő közlekedésre. Jelenleg egyelőre a harmadik szinten tartunk, a nemrégiben bejelentett és általunk is alaposan letesztelt Audi A8 a világ első Level 3 kompatibilis személyautója.

Nyílt titok, hogy hamarosan újabb szinteket fognak lépni az önvezető autók, és ha minden jól megy, akkor akár már 2-3 év múlva megérkezhetnek az első Level 5-ös járművek. Ezekbe ugyebár elvileg már kormányt és pedálokat sem kell szerelni, hiszen minden közlekedési feladatot képesek maguktól megoldani. Ilyen, teljesen sivár műszerfalú autót mutatott be a mostani Genfi Autószalonon a Volkswagen, mely jármű néhány éven belül sorozatgyártásra érett verzióban is be fog mutatkozni.

De mi lesz akkor a vezetési élménnyel? Nos, ezzel kapcsolatban a petrolhead beállítottságúak számára jó hír, hogy a BMW belátható időn belül nem tervezi, hogy kormány és pedálok nélküli autókat dob piacra. Minderről Wieland Bruch, a márka szóvivője beszélt a Genfi Autószalonon, aki ily módon megerősítette a témával kapcsolatos korábbi híradásokat. Természetesen a BMW is gőzerővel fejleszti a saját önvezető autóit, de még ezen futurisztikus járművek esetében is meg kívánja hagyni a lehetőséget, hogy a sofőr bármikor át tudja venni a vezetést.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!