szerző:
hvg.hu

Ezzel az új megoldással az ígéretek szerint minden korábbinál gyorsabban rálelhetünk majd a ránk váró üres parkolóhelyre.

Nincs is annál rosszabb, mint amikor odaérünk az úti célunk közelébe, és bár karnyújtásnyira vagyunk tőle, előbb fél órát azzal kell eltöltenünk, hogy szabad parkolóhelyet találjunk. A Ford felmérése szerint egy átlagos sofőr évente körülbelül 24 órát azzal tölt el, hogy parkolóhelyre vadászik, de egy új megoldás révén ez az idő a közeljövőben jelentősen lerövidíthető lesz.

A Ford alapötlete arra épül, hogy mostanság már rendkívül sok olyan autó van használatban, mely különböző parkolószenzorokkal van felvértezve. Ezeket az érzékelőket eddig csak és kizárólag az adott autók saját maguk használták, a Ford újítása pedig abban rejlik, hogy a különböző autókban lévő szenzorok által begyűjtött adatokat a kocsik megosztják egymás között.

A gyártó szerint ily módon jelentősen megkönnyíthető és felgyorsítható az üres parkolóhelyek megtalálása: a sofőr egy műszerfali kijelzőn felülnézetben láthatja, hogy a közelben mely helyek foglaltak, illetve melyek szabadok. A többek közt a fogyasztást és a környezet terhelését is csökkentő rendszert ezenkívül tovább lehet fejleszteni oly módon, hogy a zárt parkolók és garázsok által begyűjtött legfrissebb adatokkal is tudjon kalkulálni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!