szerző:
hvg.hu

A részben vagy teljesen elektromos új autók hazai eladási mutatói jobbak az európai átlagnál.

Az idei esztendő első három hónapjában Magyarországon 1 833 olyan autót adtak el, mely részben, vagy teljesen elektromos meghajtású. Ebből a mennyiségből konkrétan 1 535 darabot tettek ki a hibrid modellek és 298 darabot a 100 százalékban elektromos példányok.

Ezek az úgymond zöld autók 2018 első negyedévében 5,3 százalékos részesedéssel rendelkeztek a hazai újautó-piacon, akkor, amikor az európai átlag jelenleg 5,1 százalékra tehető. Összehasonlításképp, a tavalyi évben itthon mintegy 3,8 százalékot tettek ki a zöld autók eladásai.

Magyarországon jelenleg 21 márka kínál részben vagy teljesen elektromos autót, konkrétan 89 modellt. Ezek közül 45 típus normál hibrid, 30 modell plug-in hibrid, 14 pedig tisztán elektromos meghajtású autó. Az első negyedéves adatok alapján hazánkban a Toyota Auris a legnagyobb darabszámban értékesített zöld autó, melyből az említett időszakban 338 darab talált gazdára.

Új villanyautó vásárlásakor 15 millió forintos értékhatárig 1,5 millió forintos állami kedvezmény vehető igénybe. A számos további kedvezménnyel járó zöld rendszámot a tisztán elektromos autók mellett azok a hálózatról tölthető hibridek kaphatják meg, melyek elektromos módban képesek legalább 25 kilométert megtenni.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!