szerző:
hvg.hu

Amikor ma már szinte a csapból is a hibrid és az elektromos meghajtás folyik, az év motorja 2018-ban is egy szupersportos olasz erőforrás lett.

Kihirdették, hogy idén mely motor kapta az International Engine of the Year nevezetű rangos elismerést. A nyertes nem más, mint a Ferrari 488 GTB/Spider szakújságírók által egyöntetűen dicsért erőforrása, csakúgy, mint 2017-ben, illetve 2016-ban. Ez a 3,9 literes lökettérforgatú V8-as benzinmotor 600 köbcentiméterrel kisebb, mint a 458 Italiában lévő elődje, azonban a két turbónak köszönhetően simán lepipálja azt.

A 670 lóerős teljesítmény mellé 760 Nm-es nyomaték, és turbómotorokat megszégyenítően szép orgánum társul, az pedig ez esetben lényegében senkit sem érdekel, hogy az erőmű átlagfogyasztása a gyári adatok szerint mindössze 11,2 liter 100 kilométerenként. Ez utóbbit valós közlekedési helyzetben egyébként meglehetősen nehéz lehet reprodukálni.

©

A literenként 172 lóerős teljesítményt, illetve 195 Nm-es nyomatékot produkáló motornak köszönhetően a hétsebességes váltóval és hátsókerékhajtással rendelkező, alig több mint 1,5 tonnás GTB 3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, a végsebessége pedig 330 km/h.

Ugyanez a motor a 488 szupersportos új verziójában, a Pistában már 720 lóerős, illetve 770 Nm nyomatékú, így ez a típus alig 2,85 másodperc alatt letudja a 0-100-as sprintet, és a gyorsulásnak csak 340-nél szakad vége.

©

Az év motorja szavazáson 486 pontot kapott Ferrari-motor után a Porsche 911-esben lévő 3 literes hathengeres turbómotor lett a második a maga 198 pontjával, illetve a Ferrari 812 Superfastben lévő 6,5 literes V12-es motor 158 ponttal lett a harmadik.

A díj 20 évvel ezelőtt alapítása óta a Ferrari eddig már 27 trófeát gyűjtött be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!