szerző:
hvg.hu

A nemrégiben teljesen megújult típushoz most vadonatúj dízelmotorokat jelentettek be.

A Dacia alig néhány hónapja dobta piacra a második generációs Dustert, mely a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák és a javítani kívánt piaci versenyképesség miatt most új gázolajos erőforrásokat kapott.

Az 1,5 literes lökettérfogatú alapdízel eddig 90 lóerős és 210 Nm nyomatékú volt, mostantól azonban 95 lovas és 240 Nm-es csúcsnyomatékú. Emellett a motor eddig 109 lóerős és 240 Nm-es változata is utódot kapott, mely immár 115 lóerős teljesítményt, illetve 260 Nm-es nyomatékot produkál.

Ennek hatására a gyengébb dízellel 13,8-ról 12,6 másodpercre csökken a 0-100-as sprint szintideje, az erősebb változattal pedig ugyanez a produkció 11,8 helyett immár 10,5 másodperc alatt letudható. A két típus végsebessége rendre 167, illetve 179 km/h-ra nő.

A 100 kilométerre levetített 4,4 literes átlagfogyasztás nem változik, ellenben a korábbiaknál nagyobb, immár 2000 baros nyomású Blue dCi dízelmotorok az SCR katalizátor és az AdBlue folyadék miatt tisztább működésűvé váltak.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!