szerző:
hvg.hu

Régiónkban a bolgárok a legrátermettebb sofőrök, a lengyelek és csehek barátságosan viselkednek az utakon, a magyarok pedig a legegyenletesebb sebességgel haladnak.

A kelet-közép-európai régió sofőrjei az utolsó hullámban csatlakoztak ahhoz a nemzetközi kutatáshoz, amely tizenkét országban az életmód és a hangulatváltozás vezetésre gyakorolt hatását vizsgálta. Pozsonytól Budapestig, Szófiától Varsóig, Prágától Krakkóig összesen 3 500 utat monitoroztak a kelet-közép-európai régióban, világszerte pedig több mint 15 000-et.

Az eredmények alapján elmondható, hogy sokkal több mindent árul el a vezetési stílusunkról az, hogy milyen a hangulatunk és a személyiségünk, mint az, hogy melyik nemhez tartozunk, mi a nemzetiségünk vagy a munkánk. A Shell által készített tanulmány rávilágított továbbá arra is, hogy a régióban milyenek az ingázási szokások, sőt GPS segítségével – a gyorsulás és fékezés arányában – feltérképezték a vezetők hatékonysági rátáját.

Az összesítés szerint a bolgár sofőrök a legrátermettebbek, ha a "kezükbe kerül az irányítás" (63/100), őket a csehek követik, a magyarok pedig a középmezőnyben végeztek (57/100).

Ingázási időben a szlovákok a listavezetők 52 perccel, a második helyen a magyarok állnak 44 perccel, míg a bolgárok átlagban csupán 29 percet töltenek ebből a célból a volán mögött. A leghosszabb utat a lengyelek és a szlovákok teszik meg ingázásaik során (35, illetve 40 kilométer), míg a magyar sofőrökről elmondható, hogy ők vezetnek a legegyenletesebben, átlagosan 32 km/h sebességgel haladnak.

©

A lengyelek barátságosak és beszédesek az út alatt, ami elsősorban utastársaik felé szól, de a többi sofőr felé is több figyelmet tanúsítanak, ami biztonságos és élvezetes utat eredményez.

A kutatásban a bolgárok bizonyultak a legjobb sofőröknek, akik éberek és határozottak a legrizikósabb helyzetekben is. Az önzetlen és törekvő szlovák sofőrök számtalan sikeres utat tudhatnak magukénak, és biztonságosan szelik a kilométereket. A kutatás alapján a csehek nyitottak és barátságosak, ezért nem csoda, hogy nyitottságuk érzékennyé teszi őket az úton lévő többi sofőrrel szemben is.

A magyarok kreatívak és ötletesek, a vezetés egyfajta önkifejezési forma számukra, szeretnek úton lenni és nagy biztonsággal ülnek a volán mögé. A kutatás emellett azt is kimutatta, hogy ha kicsit szomorkás a hangulatuk, bizonyítottan kevésbé tudnak koncentrálni. Az eredmények szerint, ha a magyarok valamilyen problémával küzdenek miközben ingáznak a városban, elveszik a vezetés iránt érzett szeretetük, míg ha kiegyensúlyozottabban ülnek a volán mögé, az utazás zökkenőmentes és biztonságosabb.

A kutatás azt is alátámasztotta, hogy minél több vezetői tapasztalattal bír a kelet-közép-európai sofőr, annál magabiztosabb az úton. Ez a tény triviálisnak tűnhet, de elég, ha csak megnézzük a dél-afrikai eredményeket, náluk éppen a rutinosabb sofőrök a stresszesebbek, így hatékonyságuk is alacsonyabb.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!