Hivatalos: itt az új Audi A1 – dízelmotor nélkül, fejlett technikával

Hivatalos: itt az új Audi A1 – dízelmotor nélkül, fejlett technikával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A négykarikás német gyártó leleplezte legkisebb modelljének új generációs kiadását.

Az Audi 2010-ben mutatta be a városi kisautók piacán hadrendbe állított A1-es típust, melynek most debütált a második generációs utódja. A korábbinál markánsabb külcsínnel támadó újdonság ugyanarra a platformra épül, mint a közelmúltban debütált Seat Ibiza és Volkswagen Polo, így belsejében minden korábbinál több hely jut az utasoknak és a csomagoknak.
©

A 335-1090 literes csomagtartójú A1-esből csak ötajtós változat készül. A nyújtott tengelytáv miatt a korábbiaknál nagyobb lábtérrel kecsegtető újdonság kormánya mögött a legfrissebb trendeknek megfelelően már nem analóg, hanem digitális műszerfal található, a középkonzolon pedig kiviteltől függően 8,8-10,1 colos érintőkijelző trónol.

Említést érdemel továbbá a LED-fényszóró, a hangfelismerő funkció, a vezeték nélküli telefontöltő, illetve a 0-200 km/h tartományban használható sávtartós adaptív tempomat.

©

A 8 centiméterrel hosszabb új A1-es 25 TFSI típusjelzésű alapmodelljében egy háromhengeres 1 literes benzinmotor található, mely 95 lóerőt és 175 Nm-t produkál. A 30 TFSI-ben ugyanennek a motornak némileg erősebb, 116 lóerős és 200 Nm-es változata teljesít szolgálatot.

©

A 35 TFSI már négyhengeres motort vonultat fel, ez az 1,5 literes erőforrás 150 lóerőt, illetve 250 Nm-t szabadít rá a kerekekre. A csúcsot a 40 TFSI jelenti, melynek 2 literes motorja 200 lóerős és 320 Nm nyomatékú – dízelmotor nincs a kínálatban. Az A1-eshez kéziváltó, illetve hétsebességes duplakuplungos automataváltó rendelhető.

©

A német lapértesülések szerint mintegy 17 ezer eurós (5,5 millió forint) áron nyitó Audi A1 első példányait várhatóan októberben vehetik majd át a vásárlók. A típus a nemrégiben bemutatkozott és általunk már alaposan kipróbált új Mercedes A-osztály legfőbb kihívója.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.