szerző:
hvg.hu

A közelmúltban a WTCC-t is megjárt Vestából végre megérkezik a sokak által várva várt utcai sportváltozat, amit a nagyközönség először augusztus végén tekinthet meg élőben.

A hazai Lada-kereskedésekben jelenleg legolcsóbban 2,99 millió forintért kaphatunk Vestát, melynek fullextrás kivitele 4,75 millió forintos áron kelleti magát. Ezek közös vonása az 1,6 literes szívó benzinmotor, ami manuális vagy automataváltón keresztül juttatja el 105 lóerős teljesítményét az első kerekekre.

A dinamikus haladáshoz ez nem igazán elegendő, de nyugalom: küszöbön a Vesta Sport piaci debütálása. Emlékezetes, hogy a Vesta sportváltozatát egy koncepcióautó formájában már 2016-ban megmutatta a Lada, a sorozatgyártás beindítására azonban mind a mai napig nem került sor.

Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy a Vesta Sport véglegesnek tekinthető változatát hamarosan végre leleplezi a gyártó, erre az augusztus 29-én kezdődő Moszkvai Autókiállításon kerül majd sor.

©

A mellékelt fotókon már a végleges design látható, vagyis egy olyan Vesta, mely az alapmodellénél jobban kiszélesített sárvédőket, fekete külső visszapillantótükör házakat, légbeömlőt és diffúzort mintázó elemeket, visszafogott hátsó spoilert és dupla kipufogóvéget vonultat fel.

Az alapáron 17 colos kerekeken gördülő 1,2 tonnás autóhoz felár ellenében 18 colos kerekek is rendelhetők lesznek, még pedig 205 milliméter széles Continental SportContact 5 gumikkal. Váltóból egyetlen ötfokozatú kézi kivitel érhető majd el.

©

A 16 milliméterrel leültetett futóművel, illetve szélesebb nyomtávval rendelkező és megnövelt fékteljesítményű Vesta Sport orosz piacos, Euro 5-ös 1,8 literes motorjának teljesítményét 122-ről 145 lóerőre növelték, a nyomaték pedig 170-ről 187 Nm-re nőtt.

Ennek hatására a 0-100-as sprint szintideje 10,2-ről 9,6 másodpercre csökkent, a végsebesség pedig 186-ről 198 km/hra nőtt. A későbbiekben akár 160-180 lóerős és immár Euro 6-os turbómotor is kerülhet a Vestába.

Nagy mennyiségről egyelőre nem igazán beszélhetünk, ugyanis az AvtoVAZ idén állítólag csak 1 100 Vesta Sportot fog gyártani, és egyelőre nem tudni, hogy hazánkba mikor érkezik meg az újdonság, ha egyáltalán valamikor megérkezik.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!