szerző:
hvg.hu

Ezzel a négy keréken guruló luxusotthonnal akár úttalan utakon is bátran közlekedhetünk, de sajnos alaposan megkérik az árát.

Akadnak olyan lakóautók, melyek belsejében nagyobb kényelem és luxus vár az utasokra, mint sok normál lakásban. És vannak olyan terepjárók, melyek fejlett összkerékhajtásuk, nagy rugóútjuk és hatalmas kerekeik révén szinte sehol sem akadnak el. Illetve létezik egy olyan cég, amely ezt a két irányzatot sikeresen kombinálja egymással, mégpedig ilyen végeredménnyel:
©

A mellékelt fotókon az EarthRoamer XV-HD látható, ami nem más, mint egy Ford F-750 alapokon nyugvó, kézimunkával összeszerelt világjáró eszköz. A 10 méter hosszú, 2,5 méter széles és 4 méter magas monstrum 46 colos Michelin XZL terepgumikon gördül, üzemanyagtartályába pedig 435 liter gázolajat lehet tankolni.

©

A meghajtásról egy 6,7 literes V8-as turbódízel motor gondoskodik, mely egy hatfokozatú automataváltón keresztül juttatja 330 lóerős teljesítményét, illetve 980 Nm-es nyomatékát a kerekekre. Kell is az erő, a hatalmas jármű tömege ugyanis megközelíti a 15 tonnát.

©

A fedélzeten többek közt egy 950 literes víztartály is található, a tetőt pedig egy 2 100 W-os napelem borítja, amivel egy 20 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort lehet tölteni. A hatszemélyes jármű otthonosságáról kényelmes ülőhelyek, ágyak, Bose hifi, mosó/szárítógép, zuhanyzó, WC és egy jól felszerelt konyha gondoskodik.

A padlófűtéses és hidraulikus magasságállítós EarthRoamer XV-HD ára 1,5 millió dollár (428 millió forint), az első példányokat az év végén szállítják le.

©

 

©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!