szerző:
hvg.hu

Az évente 160 ezer járművet gyártó hazai üzemben megkezdték a szalonokba ősszel begördülő új kompakt divatterepjáró gyártását.

Az Audi Q3 július végén leleplezett második generációjának első példánya ma gördült le a gyártósorról az Audi Hungariánál: az első győri prémium kompakt városi terepjáró "turbókék" színben készült el. Az Audi négy motorizáltsági változatban gyártja az új Q3-at, három benzines és egy dízel verzióban, elsőkerék-, illetve quattro-meghajtással.

©

A második generációs Audi Q3 gyártásához egy 80 000 négyzetméteres új karosszériaüzem létesült, ahova 700 új robotot telepítettek. A gyártócsarnokot mindössze másfél év leforgása alatt építették fel, ami rekordidőnek számít, ezenkívül pedig az elmúlt másfél évben több mint 1 000 munkatársat oktattak az Audi Q3 gyártásához szükséges ismeretekre.

Az Audi Q3 az ötödik győri modell. A SUV az Audi A3 Limousine-nal és Cabriolet-val, valamint az Audi TT Coupé-val és Roadsterrel közös gyártósoron készül.

©
©
©

Az új Q3-as nagyobb lett a 2011-ben debütált és a spanyolországi Martorellben készült elődjénél: a hossz 9,7 centiméterrel, a tengelytáv pedig 7,6 centiméterrel nőtt. A szélesség 1,8 centiméterrel gyarapodott, de a sportosság jegyében a tetővonal 0,5 centiméterrel alacsonyabban fut, mint korábban.

A hátsó üléssor alapáron sínen tologatható 15 centiméternyit, így a csomagtartó térfogata 530-675 liter között alakulhat. Amennyiben lehajtjuk a hátsó üléseket, akkor 1525 literes teret kapunk.

©

A kormány mögött a konszern jól ismert 12,3 colos digitális műszeregysége található, a műszerfal közepén pedig egy kiviteltől függően 8,8, illetve 10 colos érintőkijelző teljesít szolgálatot. Természetesen az Apple CarPlay, az Android Auto, a wifi hotspot, illetve az USB-portok sem hiányoznak a fedélzetről.

©
©

A Q3 35 TFSI-ben található 1,5 literes belépőszintű motor 150 lóerős és 250 Nm nyomatékú. A Q3 40 TFSI 190 lóerős és 320 Nm-es, a Q3 45 TFSI pedig 230 lóerős és 350 Nm-es produkciót ad elő. Az egyetlen dízel a Q3 35 TDI, melynek 2 literes motorja 150 lóerős és 340 Nm nyomatékú.

A legolcsóbb Audi Q3 alapára várhatóan 30 ezer euró (9,8 millió forint) magasságában fog alakulni. A forgalmazás novemberben kezdődik meg.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Prémiumkategóriás autókkal újít a Mol Limo

Prémiumkategóriás autókkal újít a Mol Limo

A megye, ahol egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány

A megye, ahol egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány

Az ön megyéjében mennyi az átlagfizetés? Mutatjuk!

Az ön megyéjében mennyi az átlagfizetés? Mutatjuk!

Bámulatos látvány egy rakétafellövés az űrből

Bámulatos látvány egy rakétafellövés az űrből

500 milliárdot is bukhat Magyarország az ellenőrizetlenül hagyott uniós programok miatt

500 milliárdot is bukhat Magyarország az ellenőrizetlenül hagyott uniós programok miatt

Bezöldülhet az Alkotmánybíróságon megfeneklett kúttörvény

Bezöldülhet az Alkotmánybíróságon megfeneklett kúttörvény