szerző:
hvg.hu

Az egyelőre meglehetősen titokzatos technológiával minimálisra lesz csökkenthető a villanyautók töltési ideje.

A tisztán elektromos működésű autókat sok mindenért lehet szeretni, van, aki a lokálisan zéró károsanyag-kibocsátás, van, aki a nagy nyomaték, és van, aki a hangtalan suhanás miatt szereti ezeket a jövőbe mutató járműveket. A hosszadalmas töltési procedúra miatt viszont sokan továbbra is távolmaradnak ezektől az autóktól.

Szerencsére mostanság szinte egymás után bukkannak fel az egyre gyorsabb villámtöltők, melyek révén jelentősen lerövidíthető az az idő, amit a villanyautók telepeinek feltöltésével vagyunk kényszerűek eltölteni.

A legfrissebb híradások szerint hamarosan a General Motors is előrukkol majd első saját fejlesztésű gyorstöltőjével, mellyel az ígéretek szerint 10 perc alatt annyi energiát lehet majd tölteni a villanyautókba, hogy azokkal 290 kilométert lehessen megtenni.

A Delta Americas munkatársaival közösen fejlesztett technológia révén percenként átlagosan mintegy 29 kilométernyi hatótávot lehet nyerni. Összehasonlításképp, a Tesla Superchargerek percenként mintegy 10 kilométernyi hatótávnak megfelelő energiát töltenek a kocsikba, a hamarosan bemutatkozó Porsche Taycan pedig percenként várhatóan annyi energiát tud felvenni, amivel 20 kilométeres távolságot lehet megtenni.

A GM azt ígéri, hogy 2023-ban már 20 olyan autót fog forgalmazni, melyek kompatibilisek lesznek az új gyorstöltővel.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!