szerző:
hvg.hu

Az AvtoVAZ elérkezettnek látta az időt arra, hogy ismételten felvarrja a több évtizedes múltra visszatekintő modell ráncait. Óvatosan cselekedett.

A Lada Niva, vagyis a VAZ-2121 fejlesztésébe 47 évvel ezelőtt vágtak bele az orosz mérnökök és a kompakt terepjáró első példányai idén immár a 41. születésnapjukat ünneplik. Nemrégiben mi is alaposan leteszteltük a Niva mind a mai napig csak kisebb változtatásokkal gyártott változatát, a 4x4-et, melynek ma bemutatkozott a 2019-es modellévre szánt enyhén ráncfalvarrt legfrissebb kiadása.

A faceliften átesett Lada 4x4 minden kivitele új műszeregységgel büszkélkedhet, mely a hivatalos kommunikáció szerint kontrasztos fekete-narancssárga színekkel operál, de erről fotót egyelőre még nem hozott nyilvánosságra a cég. Egyedül ezt a képet publikálta az AvtoVAZ a ráncfelvarrás kapcsán:

©

Az 5 ajtós Lada 4x4 mostantól Black Edition felszereltségi szinttel is elérhető, 598 900 rubeles (2,48 millió forint) áron. A Mercedes-féle Black Series modellektől eltérően teljesítménytöbbletet nem kapunk (marad a 82 lóerő és a 133 Nm), viszont fullextrás felszereltséget igen. Ebben a 4x4-ben többek közt légkondicionáló, illetve fűthető és elektromos mozgatású külső visszapillantó tükrök is találhatók.

Javítottak továbbá az autó rezgéskultúráján, vagyis mostantól kevesebb zavaró rezonanciára lehet számítani, ezenkívül pedig a párducfekete fényezés és az ugyancsak fekete 16 colos könnyűfém felnik mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ezekkel a felnikkel találkozhatunk mostantól egyébként az 551 900 rubeles (2,29 millió forint) 4x4 Camouflage verzión is.

Az 566 900 rubeles (2,35 millió forint) 4x4 Urban esetében újdonság a kétszínű, fekete-ezüst Grizzly felni. Az 522 900 rubelbe (2,17 millió forint) kerülő 4x4 Luxe immár fűthető elektromos tükrökkel rendelkezik, ami korábban csak az Urban modellekhez járt, ezenkívül az ezüstös könnyűfém felni is megjelent a Luxe felszereltségi szinten.

Az átnevezett és modernizált, de továbbra is légzsák, menetstabilizátor és hivatalos törésteszt nélküli Lada Niva négy évtizednyi szolgálati idő után is az orosz piac egyik legkelendőbb terepjárója. 2018 első hét hónapjában kategóriájának ötödik legnépszerűbb modellje volt a hazánkban 3,199 millió forintos alapárú Lada 4x4.

Melynek egy-egy érdekes régi példánya akár 27 millió forintot is érhet.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!