szerző:
hvg.hu

Még mindig a benzines autók a legnépszerűbbek.

Egyre inkább elfordulnak a dízelautóktól az európai vásárlók: a második negyedévben az EU és az EFTA 32 tagállamában együtt 1,57 millió gázolajjal hajtott új személygépkocsit helyeztek üzembe, 300 ezerrel, azaz 15,7 százalékkal kevesebbet, mint az egy évvel korábbi időszakban – írja a Világgazdaság. Az európai autógyártók szövetségének (ACEA) friss jelentése szerint az első félévben már 16,7 százalékos volt a visszaesés, csupán négy olyan ország volt, amelynek piacain egyre jobban pörögtek ezek az autók.

A közismerten dízelbarát magyarok nagy része is inkább a benzines modellek vásárlása mellett döntött: az első negyedéven 9159 dízel kapott rendszámot, miközben a benzinesek száma 27 965-re nőtt, am igen jelentős, 43 százalékos bővülést jelent.

A Világgazdaság szerint a Volkswagen 2015 őszén kirobbant dízelbotránya és az ezzel összefüggésben elrendelt vizsgálatok során más gyártóknál is felderített visszaélések önmagukban még csak bizalomvesztést okoztak, a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák miatt viszont sokan úgy érezhették, hogy nem éri meg dízelbe fektetni, ha az hosszú távon megterheli a tulajdonos pénztárcáját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!