szerző:
hvg.hu

Rövid tengelytáv, remek terepjáró képesség és mindössze kétfős utaskabin. Ennek az apró 4x4-esnek ezek a legfontosabb jellemzői.

Mostanság szinte még a csapból is a divatterepjárók folynak, melyek között találhatunk az Audi Q7-eshez hasonló monstrumokat, BMW X3 méretű középkategóriás modelleket és Mercedes GLA formájú apróságokat. Mind közül talán a kompakt divatterepjárók örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, de ne higgyük, hogy régen nem voltak hasonló autók.

Elég csak a Lada Nivára vagy a Suzuki Samuraira és a Jimnyre gondolni, bár ezek ugyebár nem divatterepjárók, hanem valódi terepjárók, apró méretben. Ám a szovjet autóipar jóval ezek felbukkanása előtt, már az 50-es években is készített egy parányi terepjárót. Íme a mára szinte teljesen elfeledett GAZ M73:

©

Az elsősorban erdészeknek szánt összkerékhajtású autóban mindössze két személynek jutott hely, a meghajtásról pedig egy 1,2 literes 35 lóerős motor gondoskodott. A háromsebességes váltót kapott autóból normál és pickup kivitel készült 1955-ben.

©

A mindössze 3,43 méteres hossznak, illetve a 2 méteres tengelytávnak köszönhetően terepen kiválóan mozgott az 1070 kilogramm tömegű járgány, a sorozatgyártást azonban így sem élte meg. A GAZ M73 fejlesztéseit később a Moszkvics-gyár hasznosította a 410-es típus esetében.

©

 

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!