Becsületes emberek országa, ahol kisautókra cserélték az állami Mercedeseket

Becsületes emberek országa, ahol kisautókra cserélték az állami Mercedeseket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ennek az országnak az első számú embere úgy gondolta, hogy az állami tisztségviselőknek nem illik luxusautókkal közlekedniük.

Burkina Faso egy nyugat-afrikai állam, melynek neve körülbelül annyit tesz, hogy "becsületes emberek országa". Az egykori francia gyarmat 1960-ban nyerte el függetlenségét, és a kezdetekben Felső-Volta nevet viselt ország 1984-ben kapta jelenlegi nevét.

A névadó pedig nem volt más, mint az 1983-ban puccsal hatalomra került Thomas Sankara. Emberünk többek közt pánafrikai szocialista forradalmat hirdetett, megírta és megzenésítette az ország himnuszát, és alaposan megreformálta az állami autóparkot.

Sankara eladta az összes kormányzati Mercedest, és helyettük apró Renault 5-ösöket rendszeresített az állami szerveknél. Ugyanis akkoriban ez volt a legolcsóbb új autó Burkina Fasóban.

©

Ennek megfelelően az ország első embere is Renault 5-össel közlekedett, melyet gyakran saját maga vezetett, laza eleganciával az ablakon kikönyökölve. Sankara csökkentette a saját és a kollégái a fizetését, azonban végül csak 1987-ig maradt hatalomban, ekkor ugyanis jött a következő puccs, melynek során életét vesztette.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.