szerző:
hvg.hu

Ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Unióból, a brit sofőröknek kétszer is meg kell gondolniuk, hogy külföldre autóznak-e.

Rosszul járhatnak a brit autósok, ha Nagy-Britannia megegyezés nélkül lép ki az Európai Unióból: a Sky News szerint ugyanis ebben az esetben a brit jogosítvány nem lesz érvényes más tagállamok területén. Azoknak, akik egy esetleges no deal Brexit után mégis valamelyik EU-tagállamba utaznának, nemzetközi vezetői engedélyt kell igényelniük, ehhez pedig egy ellenőrzésen is át kell esniük. Mindez kicsivel több, mint 5 fontjába fáj a kérelmezőnek, viszont ha nem sikerül ilyen jogosítványt szerezniük, akkor számolniuk kell azzal, hogy a határon visszafordítják őket.

Ráadásul ebből a nemzetközi jogosítványból is kétféle létezik, attól függően, hogy a kérelmező melyik országba szeretne utazni, de ha valakinek Franciaország vagy Spanyolország az úti célja, akkor mindkét engedélyt meg kell szereznie.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy fordított esetben mi a teendő – azaz ha egy más országbeli szeretne Nagy-Britanniában volán mögé ülni. A közlekedési minisztérium egyelőre nem adott információt arról, hogy az EU-s állampolgárok jogosítványai érvényesek lesznek-e náluk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!