szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államokban az elektromos autókhoz történő hozzáállás kapcsán hamarosan könnyen áteshetnek a ló másik oldalára.

Egy wyomingi republikánus szenátor azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy az USA-ban meg kellene szüntetni az elektromos meghajtású autókra adott szövetségi kedvezményeket. John Barrasso néhány demokrata politikus által is támogatott javaslatának teljes szövege egyelőre még nem érhető el, az viszont biztos, hogy emberünk nem egyszerűen csak megvonná a villanyautók jelenlegi támogatását, hanem még egy új autópálya-használati díjat is kivetne ezekre a járművekre.

Az Egyesült Államokban jelenleg 7500 dolláros, vagyis átszámítva mintegy 2,1 millió forintos szövetségi kedvezmény jár a villanyautókra addig, amíg azokból egy adott gyártó el nem éri a 200 ezres eladott mennyiséget. Ezt a határt nemrégiben először a Tesla lépte át, melynek modelljeire már csak 3750 dolláros kedvezményt lehet igénybe venni. Hat hónap eltelte után ismét feleződik a támogatás, ami újabb hat hónap után teljesen megszűnik.

Világszerte több országban is állami kedvezmények járnak az alternatív meghajtású autókra, így például hazánkban két évvel ezelőtt 1,5 millió forintos támogatást vezettek be a legfeljebb 15 millió forint értékű új villanyautókra.

Egyes országokban már megkezdték ezen kezdeti támogatások visszavonását, ami igen rossz hatást gyakorolt a villanyautók eladására. Dániában például 2015-ben még közel 5000 e-autót adtak el, majd pedig a támogatások megvágását követően 2017-ben már csak körülbelül 700-at, és hasonló folyamat zajlott le nemrégiben Hongkongban is.

©

 

Ön mit gondol az e-autók állami támogatásáról?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Négy városban egészségtelen a levegő

Négy városban egészségtelen a levegő

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Álmaink dömpere: ilyen egy repülőgép-hajtóműves hatalmas Volvo teherautó

Mutatunk egy remek trükköt: így biztosan meghallja a reggeli ébresztő hangját

Mutatunk egy remek trükköt: így biztosan meghallja a reggeli ébresztő hangját

Birmingham és Budapest között indít járatot jövőre a Jet2

Birmingham és Budapest között indít járatot jövőre a Jet2

Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Ő itt Uzma – az első női autószerelő Pakisztánban

Ő itt Uzma – az első női autószerelő Pakisztánban