szerző:
hvg.hu

A mostantól forgalomba kerülő Teslák tulajdonosainak már rögtön az első töltésért is fizetniük kell, energia-, vagy időalapon.

Az idén november 2-át követően vásárolt Tesla Model S és Tesla Model X villanyautókat már csak fizetős módon lehet feltölteni a gyártó Supercharger állomásain, vagyis az amerikai vállalat beváltotta korábbi ígéretét, miszerint hamarosan vége lesz az ingyenes töltögetésnek.

Az idén november előtt vásárolt Teslákra viszont továbbra is érvényes a cég két évvel ezelőtt bevezetett kedvezménye, melynek értelmében a tulajdonosok évente 400 kWh értékben ingyen használhatják a Superchargereket. Vagyis a korábban üzembe helyezett villanyautókkal évente körülbelül 1600 kilométert lehet megtenni az úgymond ajándéka kapott energiával.

Megjegyzendő, hogy a korábban Teslára váltók ajánlásával új Teslát vásárlók a megfelelő referenciakód birtokában 6 hónapos ingyenes Supercharger használatot kaphatnak. Utána viszont nekik is fizetniük kell minden töltésért.

A Tesla Superchargerek használati díja régiónként eltérő. Van, ahol kWh-ként zajlik a fizetés és van, ahol a töltés ideje alapján. Ahol lehetséges, ott az előbbi fizetési megoldást favorizálja a Tesla, de például Németországban időalapú rendszerben lehet fizetni a villanyautók töltéséért.

A német Superchargerek esetében 60 kW-ig percenként 17 eurócentbe (55 forint forint) kerül a Teslák töltése, e felett pedig ennek dupláját, percenként 34 eurócentet (110 forint) kell fizetni. Ezenkívül azoknak is fizetniük kell, akik ugyan nem töltik a kocsijuk akkumulátorát, de elfoglalnak egy Supercharger parkolóhelyet. Nekik percenként 40-80 eurócentjükbe (130-260 forint) kerül a parkolás ezen nem túl udvarias fajtája.

Az első Superchargereket 2012-ben helyezték üzembe, és a rendszert 2 évvel ezelőttig ingyenesen lehetett használni. A Tesla jelenleg 1359 töltőhelyen 11234 Supercharger töltőpontot üzemeltet, hazánkban Győr és Nagykanizsa közelében található 4-4 darab 120 kW-os töltőpont.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

A kormányzati gyűlöletkampányt népszavazással nem lehet megállítani

A kormányzati gyűlöletkampányt népszavazással nem lehet megállítani