Niki, vagyis a világhódító Kispolszki, amit szinte senki sem ismer

Niki, vagyis a világhódító Kispolszki, amit szinte senki sem ismer

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lengyel autógyártás apró gyöngyszeme nemcsak Európában, hanem a világ másik felén is megpróbált sikeres lenni.

A Fiat a népszerű 500-as modell utódjaként 1972-ben mutatta be a 126-os típust, melyet 1980-ig gyártottak Olaszországban. Nálunk azonban nem ez, hanem értelemszerűen sokkal inkább a lengyel változat volt elterjedt: a Polski Fiat 126p-t 1973-tól egészen 2000-ig gyártották, még pedig több mint 3,3 millió példányban.

Tom Hanksnek köszönhetően az apró lengyel autó nemrégiben az USA-ban is divatot teremtett, és egyik olvasónk még Miamiban is fotózott egy patika állapotú Kispolszkit. Azt viszont kevesen tudják, hogy a 126p már jóval korábban világhódító útra indult, ugyanis 1989 és 1992 Ausztráliában is hivatalosan forgalmazták.

©

A 652 köbcentiméteres kéthengeres farmotorral szerelt jobb kormányos FSM Niki akkoriban Ausztrália legolcsóbb (7 990 dollár) négyüléses új autója volt, amiből a helyi piacon kabrióváltozatot is forgalmaztak. A 3,1 méter hosszú FSM Niki kereken 600 kilogrammot nyom a mérlegen, 12 colos kerekeken gördül, 100 literes a csomagtartója és 8,6 méteres körben meg lehet fordulni vele.

©

 

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.