Azt is nézi már a szupertraffipax, hogy be van-e kapcsolva a biztonsági öv

Azt is nézi már a szupertraffipax, hogy be van-e kapcsolva a biztonsági öv

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A rendőrség a jogmagazin.hu-nak küldött válaszából derült ki, hogy a VÉDA már a biztonsági öv használatára is figyel.

Több éve már, hogy a rendőrség bevezette a szupertraffipaxot, vagyis a Véda Közúti Intelligens Kamerahálózatot, amely számos szabálysértés dokumentálására alkalmas.

A jogmagazin.hu azt írja, a rendőrség eddig a sebességmérés funkciót kapcsolta be rajta, ám egy hivatalos megkereséséből most kiderült,

a rendszert élesben is alkalmazzák arra, hogy kiszűrjék a biztonsági övet nem használó sofőröket.

A rendőrség a lapnak küldött válaszában olvasható többek közt az is: arra vonatkozóan nincs adatuk, hogy a tesztek alatt hány vélelmezett szabálysértést szűrtek ki. Azt ugyanakkor kiemelték, hogy a funkció alkalmazása során nem a számosság, hanem a minőség az elsődleges szempont. A vizsgálatok során készült dokumentáció kiértékelése pedig az eljárásra illetékes hatóságok bevonásával történt meg. 

"Általánosságban ugyanakkor lényeges kiemelni, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztásáról készülő képi dokumentáció nemcsak automatizált módon kerül kiértékelésre, hanem minden esetben az eljárás lefolytatására illetékes hatóság is értékeli, így a lefolytatott eljárásban a jogsértés ténye 100%-osan bizonyítható" - írta a rendőrség.

Hozzászólások