Olyan sokan haltak meg az utakon, hogy vörös kódot adott ki a rendőrség

Olyan sokan haltak meg az utakon, hogy vörös kódot adott ki a rendőrség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az elmúlt két hónapban különösen sokan vesztették életüket közúti balesetben.

Szeptemberben egyre több halálos kimenetelű baleset történt, októberben pedig már annyian haltak meg az utakon, hogy a rendőrség kiadta a vörös kódot.

A hatóság már tavaly szeptembertől intenzív kampányba kezdett, változtattak az ellenőrzések módszerein, ami sokáig hatásos volt.

„Egy évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy ezentúl nem jelentjük be előre az ellenőrzések helyét és idejét. Rövid idő alatt azt tapasztaltuk, hogy a baleseti adatok kedvező irányba változtak” – idézi Óberling József ezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetőjét a police.hu.

A tendencia egészen eddig kitartott, folyamatosan csökkent a balesetekről szóló adatok száma. Idén szeptembertől azonban érezhető volt, hogy romlásnak indult a közlekedési morál, ami az októberi adatokat nézve mélyrepülésbe torkollott.

Október 19-én közleményben tájékoztatták az embereket, miszerint csak a hónap elejétől számítva 40 ember vesztette életét közúton, de ez a szám növekedett, október 24-ig 50 személy halt meg közúti közlekedési balesetben. Ahogy korábban a hvg.hu is megírta idén – október 29-ei állás szerint - 477-en haltak meg közúti balesetben, azóta ez a szám is emelkedett. Míg két hónappal ezelőtt a halálos áldozatok száma a korábbi évekhez viszonyítva lényegesen kevesebb volt, addig októberben néhány hét alatt az adatok csúcsokat döntöttek.

„A vörös kódot azért adtuk ki, hogy a közlekedők vegyék komolyan a riasztást.

A bekövetkezett esetek elemzésekor nem találtunk logikai összefüggéseket.  A balesetekben gyerekek, fiatal lányok, férfiak, anyák, apák, nagymamák, nagypapák, autósok, kerékpárosok, teherautó-sofőrök, motorosok és gyalogosok vesztették életüket. Többségében súlyos szabályszegés áll a szerencsétlenségek hátterében, de történtek olyan esetek is, amikor kisebb hiba, pillanatnyi figyelemkihagyás okozta a tragédiát. Egy biztos, hogy minden történés eredőjének hátterében a közlekedő ember állt” – folytatta a közlekedésrendészeti főosztályvezető.

Azt kijelenthetem, a rendőrség ezután is határozottan fellép a jogsértésekkel szemben, és minden olyan eszközt alkalmazni fog, ami gátat szabhat a kedvezőtlen folyamatoknak. De számtalanszor bebizonyosodott az is, hogy mindez kevés, ha a közlekedők nem partnerek – mondta Óberling József ezredes.

Hozzászólások