Megkérdezték a kormányt, be akar-e avatkozni, amiért egyre több a fizetős WC az autópályákon

Megkérdezték a kormányt, be akar-e avatkozni, amiért egyre több a fizetős WC az autópályákon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

„Egyre több autós szembesül azzal az apró, de annál bosszantóbb ténnyel, hogy sorra szaporodnak azok az autópálya mellett található benzinkutak, ahol a mellékhelyiség használatát pénz megfizetéséhez kötik.” Ezzel a sorral indul a magyar politikatörténet egyik legizgalmasabb írásbeli kérdése.

A Lukács László György (Jobbik) által feltett kérdés címe ez:

Be kell-e avatkozni az autópályák mentén működtetett töltőkutak fizetős mellékhelyiségeinek ügyében?

Lukács szerint a fizetés illemhelyhasználat „különösen hátrányos az utazókra nézve, hiszen az autópályák mellett eleve magasabb árakon tankolhatnak az utazók, illetve a szokásos bolti vagy kutakon érvényben levő áraknál is drágábban vásárolhatnak. Nagyon úgy fest, hogy nem csak árak terén, de más szolgáltatások terén is visszaélnek az autópálya mellett töltőkutakat üzemeltetők, tudva és bízva az utazók kiszolgáltatott helyzetében.”

A Jobbik politikusa feltette a kérdést tehát Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszternek, hogy:

Minisztere nevében Schanda Tamás államtitkár válaszolt, amit röviden úgy lehet összefoglalni, hogy:

nem.

Az államtitkár felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy a gazdálkodó szervezetek üzletpolitikájába történő indokolatlan beavatkozás sérti a vállalkozás szabadságát, az illemhely-biztosításra vonatkozó szabályozás pedig nem írja elő annak díjmentességét.

A gyakorlatot a szereplők önmaguk alakítják ki. Azt azonban a fogyasztóvédelem folyamatosan vizsgálja, hogy rendesen fel van-e tüntetve a fizetendő díj, a kormány pedig odafigyel a szabályok betartására – így az államtitkár.

Ugyanakkor kerülni kívánjuk a magyar gazdaság erejét adó vállalkozások felesleges vegzálását – mondta.

Ezt javasolta a Jobbik képviselőjének is.

Hozzászólások