Íme a világ legjobban gyorsuló utcai autója, ami a Teslákat is állva hagyja

Íme a világ legjobban gyorsuló utcai autója, ami a Teslákat is állva hagyja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az emberi szervezetnek vélhetően már nem túl kellemes, ha egymás után néhány padlógázas rajtot veszünk ezzel a közel 1 milliárd forintos sportkocsival.

A japánok már 2017 óta ígérgetik, hogy hamarosan elkészül a világ legjobb gyorsulású közúti autójának kikiáltott Aspark Owl, mely most végre végleges formájában is bemutatkozott. Íme:

©

A 2 012 lóerős teljesítményű, illetve mintegy 2 000 Nm nyomatékú tisztán elektromos hajtású újdonság a hivatalos adatok alapján 1,69 másodperc alatt katapultál 0-ról 96 km/h-ra.

Összehasonlításképp, az érkezőben lévő új Tesla Roadster az ígéretek szerint ugyanezt 1,9 másodperc alatt teljesíti, a négyajtós Model S legdurvább változata pedig 2,4 másodperces értékkel bír.

©
©

Az olaszországi Torinóban gyártandó és alig 99 centiméter magas hiperautó végsebessége 400 km/h, a hatótávja pedig eléri a 450 kilométert. Az akkumulátor 44 kW teljesítmény mellett 80 perc alatt tölthető fel, és a gyáriak azt ígérik, hogy a töltést a közeljövőben gyorsabbá fogják tenni.

©
©

A felfelé nyíló ajtajú, aktív hátsó szárnyas modellből mindössze 50 példány fog készülni, az árcédulán nem kevesebb, mint 2,9 millió eurós, vagyis átszámítva mintegy 960 millió forintos összeg olvasható. Az első példányokat 2020 második negyedévében vehetik át a megrendelők.

©
©

Az alábbi videón egy fix hátsó szárnyas korábbi prototípus vehető szemügyre, ahogy 2018 elején 1,921 másodperces 0-100-as gyorsulást produkált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.