Bevonhatják a dízel Vitara típusengedélyét, a Suzuki vizsgálatot folytat

Bevonhatják a dízel Vitara típusengedélyét, a Suzuki vizsgálatot folytat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatóságoknak a típus dízelmotoros változatával van problémája, amit már rég nem gyártanak Esztergomban.

Futótűzként terjedt a hír az elmúlt órákban, hogy a holland közlekedési hatóság (RDW) nem megengedett emissziós szabályozást talált a Suzuki Vitara (és a Jeep Grand Cherokee) motorvezérlő szoftverében, ami miatt a népszerű szabadidő-autó a gyakorlatban több nitrogén-oxidot ereget a levegőbe, mint a tesztelések során.

A Reuters szerint a problémát orvosolnia kell a Suzukinak, ellenkező esetben bevonhatják a modell típusengedélyét és betilthatják a típus európai forgalmazását.

©

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Suzuki hazai gyárának képviseletét, ahol megerősítést nyert a köztudott tény, miszerint a japán gyártó magyar üzemében már rég nem gyártanak dízelmotoros autókat. A Suzuki éppen pár napja jelentette be, hogy az EU-s piacokra már csak és kizárólag benzines hibrid modelleket gyárt, ami a gyártókapacitás 70 százalékát teszi ki. Az egyéb piacokra lágyhibrid technika nélküli benzines autókat készít az esztergomi gyár.

A Jeep már előállt egy szoftverjavítással, amit egy visszahívás során telepítenek az érintett európai piacos autókra. A Suzuki hazai képviselete nem kapott hivatalos megkeresést a holland hatóság által felderített problémával kapcsolatban, így egy a korábban eladott autókra telepítendő esetleges szoftverjavításról sem tudnak.

Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az éppen piaci bevezetés alatt álló új hibrid Vitara gyártására és forgalmazására várhatóan semmilyen hatással nem lesz a hazai piacon egyébként néhány éve minimális mennyiségben eladott dízelváltozattal kapcsolatban most felmerült probléma. Érdekesség, hogy a Suzuki Vitarába a Jeep anyacége, a Fiat-Chrysler szállította a kérdéses dízelmotort, de az említett Jeep és Suzuki modellek kifogásolt gázolajos egysége nem ugyanaz a motor.

Frissítés 2020.01.23 17:28 - Azt a friss információt kaptuk, hogy a japán anyavállalat, a Suzuki Motor Corporation megvizsgálja a probléma tényszerűségét.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.